1. Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı başladı

Adana'da bu yıl ilk kez yapılan "Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı" başladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2024 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 16:30
ilkhaber-gazetesi.com

Bu yıl Adana'da birincisi yapılacak olan "Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı" bugün itibariyle Tüyap Fuar ve Kongre Alanı'nda başladı.

Geleceğin enerji teknolojilerini keşfetmek için organize edilen fuar; sürdürülebilirlik, atık yönetimi, akıllı atık bertaraf etme, geri dönüşüm stratejileri ve döngüselliğin pek çok sektördeki en güncel yeniliklerini ve dönüşümleri ele aldığı en büyük organizasyon olmayı planlıyor. Fuar; sektörün lider firmaları, yerel yönetim temsilcileri, KOBİ ve özel sektör karar vericileri, enerji araç ve ekipman üreticileri, organize sanayi bölgesi yetkilileri, finans ve leasing kuruluşları, dernek ve birlikler gibi çok sayıda öncü paydaşı Adana Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir araya getiriyor.

REWA Anatolia liderliğinde düzenlenen fuar Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Fuarcılık, ADASO, Adana Ticaret Odası , AOSB ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle yapılıyor.

Öğle saatlerinde yapılan fuarın açılışına; Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cafer Poyraz, ATO Başkanı Yücel Bayram, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve çok sayıda kişi katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapanlardan biri olan Adana Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger, “Bugün Adana'da önemli bir fuarın ilkini gerçekleştiriyoruz. Medeniyetin şöyle bir tanımı vardır: Medeniyet, insan ile doğa arasındaki mücadelenin özetidir. Yani insan ve doğal sürekli mücadele halinde ve bu cümle şöyle tamamlanmalıdır: Ne zaman ki insan ve doğa arkasındaki mücadeleyi insan kazandı. İşte bu zaman kaybettik. Yani doğayla aramızda uzun yıllar bin sekiz yüzlerin ortalarına kadar doğayla uyum içinde yaşadık. Bin sekiz yüzlerin ortasından itibaren başlayan endüstri devrimiyle doğaya insan galebe çaldı. İşte o zaman doğayı kirletmeye başladı. Bu petrokimya türevleri, bu endüstriyel kömür, buharlı makina ve devamında gelen plastik ve diğer bütün karbon salınımı, fosil yakıtlar başta olmak üzere doğayı perişan ettik” dedi.

"ADANA BU ANLAMDA TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BİR YER İŞGAL EDİYOR"

“Bunu da en çok batılı dostlarımız yaptılar. En gelişmiş ülkeler, doğayı en çok tahrip edenler oldu. Doğaya en çok zarar verenler onlar. Şimdi ceremesini tüm dünyaya, hepinize çektirmeye çalışıyorlar. Burada bu olması gereken bir şey” diyen Vali Köşger, batılılar böyle yaptı diye bizim de öyle yapacak halimiz olmadığına değindi.

Dünyanın hepimizin müşterek gezegeni olduğunu ve başka gideceğimiz bir yerde olmadığını dile getiren Köşger, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Dolayısıyla biz burayı kollamak ve onlara örnek olmak durumundayız. Adana bu anlamda Türkiye'de çok önemli bir yer işgal ediyor. Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün resmi olarak yüzde 60, gayriresmi olarak bana söylendiğine göre yüzde 80’i geri dönüşüm sektörü Adana'da bulunuyor. Biz ülke olarak geçtiğimiz yıl TUİK'in verdiği rakamlara göre 29.4 milyonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık ürettik ülke olarak. Ama bir taraftan da Adana başta olmak üzere batı ülkelerinden çöp ithal ediyoruz, ayrıştırılmış atık ithal ediyoruz. Bu aslında bizim için bir soru işareti, üzerinde durmamız gereken bir husus. Özellikle yerel yönetimlerimizin üzerinde durması gereken bir husus. Atık aynı zamanda ham madde, aynı zamanda doğal kaynak. Dönüştürmeyi bilirseniz atık dediğimiz şeylerin hepsi faydalı bir şeye dönüştürülebilir. Belediyelerimizin, yerel yönetimlerimizin bu konuda bir an önce aksiyon alması, inisiyatif alması ve bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek bunları ayrıştırıp doğal kaynak haline dönüştürülmesi lazım ve bizim de bu ithalatı artık kesmemiz lazım. İşte bu atık fuarı da onu sağlayacak bir şey.”

“İŞ DÜNYAMIZDAKİ YEŞİL DÖNÜŞÜM ADIMLARINI HIZLANDIRMAMIZIN GEREKLİLİĞİ AŞİKAR”

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’ta “Hepinizin bildiği gibi Dünyamız, iklim ve teknoloji kaynaklı önemli bir değişim ve dönüşüm içinde. Kimi kesimlerin ikiz dönüşüm olarak da adlandırdıkları bu gelişme karbonsuzlaşma ve dijitalleşme olarak ikili bir denge içinde ilerliyor” dedi.

Bu sürecin birçok önemli ayağı ve alt kırılımı olduğunu kaydeden Kıvanç, “Yeşil Mutabakat, Karbon Ayak izi, Su Ayak izi, Döngüsel Ekonomi, Geri Dönüşüm, Tarladan Çatala Stratejisi, Karbon Piyasası veya Sürdürülebilirlik… Bunlardan sadece birkaç tanesi. Tüm bu süreçlerin temelinde de sıfır karbon salımı hedeflenmektedir. İş dünyamızdaki yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmamızın gerekliliği aşikar. İşte bu noktada bu tarzda fuarları biz çok ama çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

“BİZİM ÜLKE OLARAK BUNU FIRSATA ÇEVİREBİLECEK GÜCÜMÜZ, YETENEĞİMİZ VE BİLGİMİZ VAR”

Uzmanlara göre, 2026’da Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği uygulamasından Çin ve Rusya’nın ardından en olumsuz etkilenecek ülkenin Türkiye olarak görünküğünü bildiren Kıvanç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İhracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını Avrupa’ya yapan Ülkemiz için Avrupa Yeşil Mutabakatı ve onun getirdiği yükümlülükler, kurallar, standartlar ve mekanizmalara uymak ihracatçı veya ihracat yapmak isteyen tüm şirketler için hayati öneme sahip. Gelecekte söz sahibi olmak, var olmak istiyorsak, buna uyum sağlamaktan başka çaremiz yok. Bu anlamda biz ülke olarak yeşil dönüşümü bir tehditten ziyade önemli bir fırsat olarak görmeliyiz. Daha önceki zamanlarda sanayide kaçırdığımız fırsatları şimdi yeşil dönüşüme uyum sağlayarak yakalama fırsatımız var. Adana Sanayi Odası olarak biz bu dönüşüm sürecini yakından takip ediyoruz. Sanayi Kampüsü adında çok önemli bir merkez kurduk. Gidip görmek isteyenler faydalanmak isteyenler mutlaka uğramasını tavsiye ediyorum. Kampüsü’müzde Adana Model Fabrika Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Adana Yenilik Merkezi, Çukurova Enerji Verimliliği Merkezi, ADASO Belgelendirme Kuruluşu, Su Verimlilik Merkezi gibi birbirinden önemli kuruluşları bir araya getirdik. Sanayi Kampüsü’nde yaşanan bu dönüşüme yönelik alınabilecek birçok hizmeti bir arada vermeye başladık. Buradan istifade edebileceğinizi özelikle belirtmek istiyorum. Bizim ülke olarak bunu fırsata çevirebilecek gücümüz, yeteneğimiz ve bilgimiz var. Rewa Anatolia Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı’nın; Yeşil ve döngüsel ekonomi sektörlerindeki geleceğin teknoloji, hizmet ve endüstriyel çözümlerini bugünden keşfetme imkanı sağlayacak olmasının çok önemli olduğunu düşünmekteyim.

“BAŞARILI BİR FUAR OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Kıvanç, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Geleceğin enerji teknolojilerini keşfetmek için, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, akıllı atık bertaraf etme, geri dönüşüm stratejileri ve döngüselliğin pek çok sektördeki en güncel yeniliklerini ve dönüşümleri elde etmek adına bölgemizde yapılacak olması önemli bir fırsat. Bu nedenle fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başarılı bir fuar olmasını temenni ediyor, hepinize selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

REWA Anatolia İcra Komitesi Başkanı Ebru Can,"Adana’nin ilk geri dönüşüm fuarını sahiplendiği için tüm sektör paydaşlarına teşekkür ediyorum. Uzun yıllar boyunca tüm dünyaya atık ve çöp sorunu olarak algılanmış ve ülkemizde işlenmeye yeni yeni başlanmıştır. Ülkemiz bu yolda yeni yeni yol kat etmeye başlamıştır. Adana başta olmak üzere özellikle plastik atıkların geri dönüşümü konusunda gelinen nokta takdire şayandır. 3 gün boyunca bu konuda faaliyet gösteren önde gelen firmalarmızla bir arada olacağız”

Fuarda Türkiye Çumhuriyet Heyet Başkanı Elvira Borombaeva ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Meryem Tuncel’de konuşma gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarının ardından kurdele töreni yapıldı ve fuar açıldı. Ardından da Zeliha Sunal’ın İleri Dönüşüm adlı defilesi başladı.