Peyzaj düzenlemesi yapılan balkonlar, evde doğayla buluşma fırsatı sunuyor

Konutlarda ev sahiplerine çevre manzaraları sunan balkonlar, son yıllarda yalnızca bir mimari detay olmaktan çıkıp yaşam kalitesini artıran önemli alanlar haline geldi. Özellikle şehir yaşamının yoğun temposunda balkona sahip bir evin sunduğu avantajların hem bireylerin hem de ailelerin günlük yaşamlarını olumlu yönde etkilediğini belirten Peyzaj Mimarları Odası Adana Şube Başkanı Ebru Turgut, "Ancak bu küçük alanları en verimli şekilde kullanmak, doğru bir peyzaj tasarımıyla mümkün hâle geliyor. Peyzaj düzenlemesi yapılan balkonlar, evde doğayla buluşma fırsatı sunuyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 12:33

Balkonlar, beton yapılarla çevrili şehirlerde yaşayan insanlar için adeta birer nefes alma noktası olarak öne çıkıyor. Sürekli genişleyen şehirlerde gökyüzüne yükselen binaların balkonlarında küçük de olsa bir yeşil alan yaratmak, doğa ile bağlantıyı sürdürmek ve bitkilerle ilgilenmek, stresin azalmasına, ruh sağlığının iyileşmesine katkıda bulunuyor. Pandeminin de etkisiyle daha fazla önem kazanan balkonlarda yapılacak peyzaj düzenlemelerinin ise yeşille buluşma fırsatı sunduğu ifade ediliyor.

Peyzaj Mimarları Odası Adana Şube Başkanı Ebru Turgut, apartman dairelerinde yaşayanlar için balkonların, dışarı çıkma imkânı bulamadıkları anlarda açık havanın tadını çıkarabilecekleri en uygun yerler olduğunu söyledi.

Özellikle pandemi sürecinde getirilen kısıtlamaların, balkonları sosyal hayatın bir uzantısı hâline getirdiğini anlatan Turgut, şunları kaydetti:

"Çay içmek, kitap okumak veya sadece oturup temiz hava almak gibi basit eylemler bile, balkonları, ekstra yaşam alanı imkânı sunmasıyla özel kılıyor. Bir oturma odası genişliğinde olmasa da, doğru şekilde dekore edilmiş balkonlar, bir hobi alanı, çalışma köşesi ya da dinlenme bölgesi olarak kullanılabiliyor. Özellikle evden çalışma modelinin yaygınlaştığı günümüzde, balkonlar yaratıcı ve fonksiyonel çözümler sunuyor.

Büyük şehirlerde daha çok talep gören balkonlu daireler, şehir yaşamının karmaşası içinde bireylere nefes alacak bir alan sunuyor. Ancak bu küçük alanları en verimli şekilde kullanmak, doğru bir peyzaj tasarımıyla mümkün hâle geliyor. Balkon peyzajı, sadece estetik bir katkı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda ruhsal ve fiziksel sağlık açısından da önemli faydalar sağlıyor.

Balkon peyzajı, stresle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Bitkilerle dolu bir balkon, doğayla iç içe olma hissi yaratıyor ve bu da insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler bırakıyor. Yapılan araştırmaların yeşil alanlarda vakit geçiren kişilerin daha az stres yaşadığını ve daha huzurlu olduğunu göstermesi, balkonların küçük ama sevimli bir yeşil alana dönüştürülmesi fikrini haklı kılıyor."