DEM Parti heyetini kabul eden MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşme sırasında Muhsin Kızılkaya'nın "Bir Dil Niye Kanar" kitabından etkilendiğini ifade ettiği öğrenildi. Bahçeli'nin bu vurgusu üzerine, yazar ve siyasetçi Muhsin Kızılkaya'nın hayatı ve eserleri merak konusu oldu.
MUHSİN KIZILKAYA KİMDİR?Muhsin Kızılkaya, 1966 yılında Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Cevizli köyünde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Hakkâri'de tamamlayan Kızılkaya, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından gazetecilik kariyerine Güneş gazetesinde başlayan Kızılkaya, 1987-1993 yılları arasında Güneş, Özgür Gündem, Hürriyet ve Aydınlık gibi gazetelerde çalıştı.
1993 yılında aktif gazeteciliği bırakarak reklam ajansında metin yazarlığı ve Beşiktaş Kültür Merkezi’nde senaryo danışmanlığı yapan Kızılkaya, 2010 anayasa değişikliği referandumunda 'Evet' oyu vereceğini açıklamış ve Akil İnsanlar Heyeti'nin Akdeniz grubunda görev almıştır.
7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Mersin'den AK Parti milletvekili seçilen Muhsin Kızılkaya, 1 Kasım 2015 seçimlerinde aday gösterilmedi. Bu süreçte siyasete kısa bir ara vererek gazetecilik kariyerine geri döndü. 2016 yılı itibarıyla başbakan başdanışmanlığı görevini üstlenen Kızılkaya, aynı zamanda Habertürk gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
MUHSİN KIZILKAYA’NIN ESERLERİKızılkaya’nın edebi çalışmaları, modern Kürt edebiyatı ve toplumsal sorunlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Yazarın dikkat çeken eserleri şunlardır:
Eski Zaman Eşkıyaları
Dünden Yarına Kürtler (H. Nebilerle birlikte)
Ben Hala Annemin Dilini Kullanamıyorum
İyi Hal Kağıdı
Bende Mahfuz Fotoğraflar
Kayıp Diwan
Gölgeler Çabuk Ölür
Yılmaz (Yılmaz Erdoğan’ın yaşamını anlatan biyografi)
Sürgün, Göç ve Ölüm
Kuyruktan Uyruğa
Sen û Ben: Anılarla Mehmed Uzun'un Hayatı
Bir Dil Niye Kanar?
Açlığın Sofrasında
Biraz Daha Işık
Barışa Katlanmak: Bir "Akilin" 83 Günü
"BİR DİL NİYE KANAR?"Kızılkaya’nın, Bahçeli’nin de dikkatini çeken "Bir Dil Niye Kanar?" kitabı, dil ve kimlik meselesi üzerine derin bir sorgulama yapıyor. Bu eser, toplumsal barışın dil ve kültürel haklarla olan bağlantısını ele alan önemli çalışmalardan biri olarak öne çıkıyor.