Erzurum’un Geleneksel Lezzeti Gliko Tarifi Evde Nasıl Yapılır?

Erzurum’un meşhur lezzetlerinden Gliko, bulgur köfteleri ve yoğurtlu sosuyla sofraları şenlendiriyor. İşte bu geleneksel tarifi evde hazırlamak için gerekli malzemeler ve adım adım yapılışını öğrenin.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 22:14
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 22:14

Erzurum’un yöresel yemeklerinden biri olan Gliko, hem lezzetiyle hem de yapılışındaki özenle dikkat çekiyor. İşte evde bu geleneksel tarifi nasıl hazırlayabileceğiniz

Malzemeler:

1 su bardağı kalın bulgur

2,5 su bardağı su

1 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı tereyağı

2 diş sarımsak

2 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı nane

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Bulguru Hazırlama: Bulguru yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine 2,5 su bardağı suyu ekleyin ve ocağın altını açın. Tuzunu da ekledikten sonra bulgurlar tamamen suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.

Köfte Şekli Verme: Bulgur piştikten sonra altını kapatın ve sıcak haldeyken içine unu ekleyin. Karıştırarak bulgurları unla iyice karıştırın. Avuç içiyle sıkarak köfte şeklinde şekillendirin ve bir kenara alın.

Köfteleri Haşlama: Bir tencereye 4 su bardağı su koyun, tuz ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra hazırladığınız bulgur köftelerini içine atın. Köfteler dibe çökecek, pişmeye başladıklarında ise suyun yüzeyine çıkacaktır. Üstüne çıktıktan sonra yaklaşık 6 dakika daha pişirin ve süzerek servis tabağına alın.

Yoğurt Sosu Hazırlama: Sarımsakları yoğurda rendeleyin ve bir kenarda bekletin. Sos için, bir tavada zeytinyağını ısıtın, içine salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Nane ve tuzu ekleyip karıştırarak ocağın altını kapatın.

Son Dokunuşlar: Köfteler pişerken başka bir tavada tereyağını eritin ve kızdırın. Köftelerin üzerine önce hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu, ardından kızdırılmış tereyağını ve en üstüne hazırladığınız sosu dökerek servis edin.

Gliko, Erzurum’un lezzet kültürünün güzel bir örneği olarak, hem gözlere hem de damaklara hitap ediyor. Afiyet olsun!