Esra Yıldız Kahraman'ın "X Kromozomu" hareketi ne anlama geliyor?

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli boksör Esra Yıldız Kahraman, 57 kilo yarı finalinde Tayvanlı rakibi Lin Yu Ting’e 5-0 yenilerek altın madalya şansını kaybetti. Ancak, maç sonrası yaptığı hareketle dünya genelinde dikkatleri üzerine çekti. Peki Esra Yıldız Kahraman'ın yapmış olduğu X hareketi ne anlama geliyor?

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 14:30

Esra Yıldız Kahraman, maçı kaybettikten sonra Lin Yu Ting’e yönelik tartışmalı bir hareket yaptı. Hakkında cinsiyet tartışmaları bulunan ve erkek kromozomu taşıdığı iddia edilen Lin Yu Ting’e karşı, Kahraman’ın dişiliği simgeleyen 'X kromozomu' işareti yapması geniş yankı uyandırdı.

Cinsiyet Tartışmaları ve Cezalar

Lin Yu Ting, erkek kromozomuna sahip olduğu iddiaları nedeniyle Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından 2023 Dünya Boks Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmişti. Cinsiyet testinden geçemeyen ve erkek kromozomuna sahip olduğu öne sürülen Yu Ting, Paris Olimpiyatları’nda başarılı bir performans sergileyerek finale yükseldi. Bu durum, spor camiasında cinsiyet konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Tartışmalara yol açan diğer durumlar

Paris Olimpiyat Oyunları'nda boks branşında kadınlar 66 kilo son 16 turu mücadelesinde yaşananlar da tartışmalara neden olmuştu. İtalyan boksör Angela Carini’nin, Cezayirli Imane Khelif karşısında 46. saniyede oyundan çekilmesi sonrası, Khelif’in kariyerinde çeşitli testlerden geçemediği iddiaları spor kamuoyunda geniş bir şekilde ele alındı.

Esra Yıldız Kahraman erkek yarışmasıyla yarışmasına tepki çekmek adına 'X' sembolünü yaptı

İnsan vücut hücreleri 23 çift kromozomdan oluşur. Kadınlarda bu kromozomlar 46,XX, erkeklerde ise 46,XY şeklindedir. Esra Yıldız Kahraman’ın yaptığı 'X' işareti, kadın kategorisinde yarışan XY kromozoma sahip sporcuları işaret ederken, spor dünyasında cinsiyet konusundaki tartışmaların tekrar alevlenmesine neden oldu.