Yaşar Yakış Kimdir? Yaşar Yakış Neden İhraç Edildi?

AK Parti’nin kurucu isimleri arasında yer alan ve bir dönem Dışişleri Bakanlığı yapan Yaşar Yakış, 82 yaşında hayatını kaybetti. Yakış’ın vefatı, hem siyasi çevrelerde hem de kamuoyunda derin bir üzüntü yarattı. Ünlü siyasetçinin ölüm nedeni ve partiden ihraç edilme süreci, eski günlerde yaşananları yeniden gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 22:00

AK Parti’nin kurucularından ve Türkiye’nin önemli diplomatik görevlerinde bulunmuş eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, 82 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir Ankara’da Özel Güven Hastanesi’nde tedavi gören Yakış’ın, gizli tutulan hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı. 

Yaşar Yakış Kimdir?

1938 yılında Düzce'de doğan Yaşar Yakış, Türkiye’nin önemli diplomatik pozisyonlarında görev aldı. Kariyerine Anvers Başkonsolosu olarak başlayan Yakış, daha sonra Lagos, Roma ve Şam Büyükelçiliklerinde görev yaptı. NATO Daimi Temsilciliği ve İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nun kuruluşunda yer aldı. 1988 yılında Riyad, Kahire ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde Türkiye’nin Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli oldu.

Emeklilik sonrası siyasete atılan Yakış, AK Parti’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Partide Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. 2002 yılında Düzce Milletvekili olarak seçilen Yakış, aynı yıl Dışişleri Bakanı olarak atandı. Milletvekilliği sürecinin ardından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi.

Yaşar Yakış Neden İhraç Edildi?

Milletvekilliği görevinden sonra, köşe yazıları ve açıklamalarıyla AK Parti’yi eleştirmeye başlayan Yaşar Yakış, bu eleştirileri nedeniyle 28 Mart 2016’da partiden ihraç edildi. Yakış’ın eleştirileri, partinin politikaları ve yönetim tarzına yönelikti ve bu durum partiden uzaklaştırılmasına yol açtı.

Yaşar Yakış Neden Öldü?

Yakış, Ankara’da Özel Güven Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Hastalığı uzun süre gizli tutuldu. Yakış’ın, hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklandı. 82 yaşındaki eski bakan, 26 Haziran 2024 tarihinde hayatını kaybetti.