Afyonkarahisar Belediye Meclisi, 2 Mayıs 2024’te Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 400 lira olarak belirlenen nikah ücretini, geçici sığınmacılar için 10 bin liraya çıkarmıştı. Bu karar, medyada yer aldıktan sonra TİHEK, resen inceleme başlatarak belediyeden yazılı görüş talep etti. Belediyenin verdiği yazılı görüşte, nikah ücretinin artırılmasının yalnızca geçici koruma statüsündeki yabancılar için alındığı belirtilmişti. Ancak, TİHEK, belediyenin yıllık nikah tarifelerini incelediğinde, 2018 yılından itibaren her yıl nikah ücretlerinde artış yapıldığını ancak Türk vatandaşları ve yabancılar arasında herhangi bir ayrım yapılmadığını belirledi. Bu durumun, ayrımcılık yasağını ihlal ettiği sonucuna vardı.
Belediyelere Eşit Davranma Yükümlülüğü
TİHEK’in kararında, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının uluslararası hukuk çerçevesinde en yüksek normlar arasında yer aldığı ifade edildi. Anayasaya ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’na atıfta bulunularak, eşitlik ilkesinin tüm bireyler için geçerli olduğu vurgulandı. Kararda, "Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağından sadece Türk vatandaşları değil, hukuki statüsü farklı olan yabancılar da yararlanabilecektir" denildi.
TİHEK, belediyelerin kamu hizmetlerini sunarken ayrımcı muamelede bulunmalarının yasak olduğunu belirtti ve yerel yönetimlerin, sınırları içinde ikamet eden her bireye eşit davranmakla yükümlü olduklarını ifade etti.
Yabancılara Yönelik Ayrımcılık YapıldıBelediyenin uygulamasının, geçici koruma statüsüne sahip yabancılara yönelik etnik köken ve ırk temelinde ayrımcılık yaptığı kaydedildi. TİHEK, bir kişinin ırkı ya da ulusal ve etnik kökeni nedeniyle daha olumsuz bir muameleye tabi tutulmasının, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve iç hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. TİHEK, söz konusu uygulamanın aile kurma ve evlenme hakkı çerçevesinde de haksız ve orantısız bir muamele olduğunu belirtti.