CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yönelttiği yazılı soru önergesine gelen yanıtla ilgili açıklamada yaptı. Açıklamada eğitimde yaşanan zorluklara dikkat çekti. Sümer, ailelerin kırtasiye, servis ve yemek ücretleriyle boğuştuğunu, özellikle sosyal güvencesi olmayan ailelerin çocuklarının eğitimine sağlanan desteğin yetersiz olduğunu ifade etti.
“Aylık 90 lira demek, çocuğun harçlığı günlük 4 lira demektir”Orhan Sümer, “Okullar her sene olduğu gibi bin bir çile ile açıldı. Aileler on binlerce lira kırtasiye ücreti, servis ücreti ve yemek parası ödemek zorunda. Anneler, babalar bu ücretleri nasıl karşılayacağını kara kara düşünüyor. Bir de gelir durumu hiç iyi olmayan ailelerin çocukları var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bu durumda olan çocukların eğitimi için Bakanlık olarak ne kadar destek veriyorsunuz diye sormuştum. Sosyal güvencesi olmayan bir ailenin ilkokula giden Erkek çocuğu için aylık 90 TL, Kız çocuğu için 100 TL. Eğer çocuk orta okula gidiyorsa Erkek çocuk 130 TL, Kız çocuk 150 TL… Aylık 90 lira demek, çocuğun harçlığı günlük 4 lira demektir. Bu çocuklar günlük 4 liraya bırakın okula gitmeyi tek bir simit bile alamazlar” diye ifade etti.
“Eğitimde sosyal adaletin sağlanabilmesi için ciddi ve kapsayıcı politikalar gereklidir”Orhan Sümer, “Kendi çocuklarını yandaş burslarıyla yurtdışında okutanlar, milletin çocuğuna tek bir simidi dahi çok görüyor. İhtiyaç sahibi okul öğrencisine devletin verdiği değer günlük 4 lira. Eğitimin hem maddi hem de manevi bir yatırım gerektirdiği düşünüldüğünde, verilen bu destek, ne eğitim kalitesini artıracak ne de ailelerin yükünü hafifletecek düzeydedir. Eğitimde sosyal adaletin sağlanabilmesi için ciddi ve kapsayıcı politikalar gereklidir, ancak mevcut destekler yetersizdir. Sorsanız eğitime destek veriyoruz açıklaması yaparlar işte verilen destek” şeklinde konuştu.
“Halkı bu yoksulluk düzenine mahkum etmek isteyen anlayışı mutlaka değiştireceğiz”Orhan Sümer, “En temel yatırım yapılması, geliştirilmesi, düzenli bir sistemle ilerlenmesi gereken konu eğitim politikası iken sürekli Bakan değişiklikleri ve müfredat değişiklikleri yaşanıyor. Türkiye’de en çok hangi politikalardan rahatsızsınız diye sorulduğunda eğitim ilk beş konu arasına giriyor. Özel okullar, masraflar, eğitimde fırsat eşitsizliği gibi bir sürü sorun çözüm bekliyor. Aslında iktidarın elini uzatması gereken en öncelikli grup yoksul çocuklar. Orada da işte görüyoruz günlük verilen destekler 3 lira 4 lira. Halkı bu yoksulluk düzenine mahkum etmek isteyen anlayışı mutlaka değiştireceğiz” dedi.