Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda eleştiride bulundu. Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alan Gürer, fahiş fiyatların tanımı ve tarla ile raf arasındaki artan fiyat farklarını gündeme taşıdı. Gürer, gıda fiyatlarındaki artışların yanı sıra araç muayene ücretleri ve gübre fiyatlarındaki yükselişi de örnek göstererek, vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirtti.
“Tarla ile raf arasında fiyat farkı artıyor”CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Niğde, fasulye üretiminde ilk sırada. Tüccar tarlada - kuru fasulye - 30-35 lira aralığında ürün aldı. Bir markette şeker fasulyenin kilosu 40,2 liradan satılıyor. Yer fıstığı Osmaniye'de tarlada 30 liradan satıldı, üç harfli markette Mısır'dan ithal edilen kabuklu yer fıstığı 74,5 liradan satılıyor. Aksaray'da çerezlik ayçiçeğini tüccar ortalama 25 liradan aldı çiftçiden, Tarım Kredi markette dökmesi 99 liradan satılıyor. Süt inekçiliği yapan, sütü sağıp sanayiciye veriyor; süt ineğine bakan, sütü 12 liradan satıyor, rafta süt 40 liradan satılıyor. Bu fiyat farkları fahiş fiyat kapsamında mıdır?" diye ifade etti.
“Her gün raftaki ürüne zam geliyor”CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, farklı uygulamalarda fiyat artışlarını da Bakana hatırlatarak şunları söyledi: "Araç muayene ücretleri 2018 yılında 198 liraydı, 1.821 liraya çıkmış bulunuyor. Bu süreçte, 2025'te de zam gelecek. Bu, fahiş bir fiyat mıdır? DAP gübre 2020 yılında 4 bin liraydı, bugün DAP gübrenin tonu 23.500 liradan satılıyor. Bu, fahiş fiyat mıdır? Gerçekten bu fahiş fiyatın ne olduğunu ben merak ediyorum, bir açıklasanız. Sayın Cumhurbaşkanı söylüyor, siz söylüyorsunuz; ortalıkta bir 'fahiş fiyat' lafı var. Fahiş fiyatın ne olduğunu bilmiyoruz. Her gün raftaki ürüne zam geliyor. Vatandaşın alım gücü de, bu ürünleri alabilmesi de olası olmaktan, özellikle 'protein' dediğimiz et ve süt ürünlerindeki fiyat artışıyla çıkıyor.”
“Yurt dışından getirilen GDO yönünden laboratuvar analizleri yapılıyor mu?”Gürer, "Yurt dışından getirilen ürünlerin GDO'lu olup olmadıklarının yönünde bir inceleme gerçekleştiriliyor mu? Bunun da önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de mercimek başta olmak üzere farklı ürünler, buğday dâhil, ülkemize ithal geliyor. Bunların GDO yönünden laboratuvar analizleri yapılıyor mu?" diye ifade etti.
Ömer Fethi Gürer, "Sayın Bakan, bir de bu 'Turquality' olayı var. Bu Turquality, doğru bir iş olarak 2004 yılında başladı. Türkiye firmaları yurt dışında markası olsun diye destek veriliyordu. Sonra öğrendik ki bu yurt dışına giden firmalar markalaşmaya çalışırken yabancı şirketlere satılmış. Marka olsun diye verdiğiniz destek, o yabancı firmanın üzerinden de sürdürülmüş yani şirket yabancının olmuş, hâlâ siz destek vermişsiniz. Bu süreçte verilen paraların geri alınması yönünde bir çalışmanız oldu mu? Ne kadar bu tutar? Yani ülkenin kaynakları, yabancı şirkete desteğe dönüşmüş firmalara ne kadar aktarıldı, onların geri dönüşü sağlandı mı? Yazılı soruyoruz, bu konuda bir açık yanıt alamıyoruz. Bu konuda bizi bilgilendirirseniz memnun oluruz çünkü 2004'ten bugüne kadar süren süreçte, Sayıştay raporlarında da yer aldığı biçimiyle, Türk şirketi olmaktan çıkmış firmaya marka desteği niye verilir, neden verilir; bunu da verileriyle bize bir paylaşırsanız memnun olurum. Ayrıca, bu markalaşma programı önemli, bununla ilgili destek sürmeli ama biraz da örneğin bir Türk peynirinin ya da Türkiye'de üretilmiş, buna benzer, markalaşması önemli olan ürünlerin de önceliklendirilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 2024 yılında hangi ürünler ithal edilmiştir?”Ömer Fethi Gürer, Bakan’a yönelttiği soru, "Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 2024 yılında hangi ürünler ithal edilmiştir, miktar ve tutar nedir? Ne kadarı bu ürünlerden işlenerek ihraç edilmiştir, tutar ve miktarı nedir? İhracatta DİR kapsamında ithal edilen ürünün ihracattaki payı ne kadardır? Ve kaç ilde lisanslı depolama izni verilmiştir? Lisanslı depolarda banka desteği de sağlanarak stoklanan ürünün piyasaya verilme sürecine müdahale yetkiniz var mıdır?" dedi. Bakanın sorulara süreci içinde yazılı yanıt vermesi bekleniyor.