Ömer Fethi Gürer’den Kapadokya Alan Başkanlığı’na eleştiri: 'Beş yılda kendini bulamadı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada patates üreticilerinin sorunlarından alkoldeki vergi politikasına, emeklinin ekonomik durumundan Kapadokya Alan Başkanlığı’na kadar birçok konuyu gündeme taşıdı. Gürer, “Çiftçi zarar ediyor, tüketici soyuluyor, iktidar ise seyrediyor,” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2024 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2024 09:41

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapadokya Alan Başkanlığı’nın beklentileri karşılayamadığını ifade etti. Gürer, “Kapadokya, tarih, doğa ve kültür merkezi. Ancak yirmi yıllık yağmanın önüne geçmek için kurulan Kapadokya Alan Başkanlığı hâlâ kendini bulamadı. Beş yılda hazırlanan idari faaliyet raporu, 67 sayfa ve yarısı resim, yarısı grafik. Süreci izleyip göreceğiz,” dedi.

ALKOL VE VERGİ POLİTİKALARINA TEPKİ

Alkoldeki KDV oranlarına değinen Gürer, çelişkili bir tablo çizildiğini belirtti:

“Eğer yerli rakı ya da bira içerse yüzde 50 vergi ödüyor; İngiliz viskisi içerse yüzde 1 vergi ödüyor. Muhafazakâr olduğunu iddia eden iktidar, yerli üretimi baltalarken İngiliz viskisini teşvik ediyor. Çiftçinin mazotundan yüzde 20 vergi alınıyor, ama İngiliz’in viskisinden sadece yüzde 1. Bunun açıklamasını bekliyoruz!”

"ÇİFTÇİ KAZANAMIYOR"

Gürer, patates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları da gündeme taşıdı.

“Kapadokya bölgesinde çiftçi, bu yıl tüm ürünlerden zarar etti. Patates üreticisinin kilosu 6 liraya mal ettiği ürün, depoda 3 liraya alıcı bulamıyor. Buna karşın marketlerde fiyatlar 15 ila 32 lira arasında değişiyor. Çiftçi kazanamıyor, tüketici soyuluyor. Çözüm, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin devreye girerek ürünleri satın alması ve fiyat artışlarını engellemesidir,” dedi.

EMEKLİLERE VE EKONOMİYE ELEŞTİRİ

Gürer, emekliler ve çalışanların ekonomik durumuna dair eleştirilerde bulunarak, iktidarın sosyal politikalarını hedef aldı:

“Yirmi yıldır aile birliğini bozuyorsunuz, kadına şiddet zirve yaptı, uyuşturucu kullanımı olağanlaştı. Tarım çökme noktasına geldi, emekliye ve asgari ücretliye açlık sınırının altında maaş veriyorsunuz. Staj ve çırak mağdurları ile EYT’lilerin sesini duymadınız. Bu bütçeye bu nedenle ‘hayır’ diyoruz.”

ALKOL VE TÜTÜNDEN BEKLENEN VERGİ GELİRİ ELEŞTİRDİ

Gürer, 2025 bütçesine göre alkolden 170 milyar, tütünden 455 milyar lira vergi beklenmesini de eleştirdi:

“Bu vergilerle memur maaşlarını ödüyorsunuz. Peki, neden bu gelirleri uyuşturucuyla mücadelede kullanmıyorsunuz? İktidar, muhafazakârlık söylemleriyle çelişiyor,” dedi.

Gürer’in konuşması, tarım politikaları, ekonomik adaletsizlikler ve vergi sistemine yönelik eleştirilerle dikkat çekti.