Milletvekili Gürer: Vatandaşın borcu artıyor, icra kapıda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin enflasyon ve ekonomik krize dair iyileşme mesajlarının vatandaşın hayatına yansımadığını belirtti. Gürer, işçi, esnaf, çiftçi, emekli ve dar gelirli kesimlerin borçlanarak yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 09:44

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  ekonomik dengeleri düzeltmek amacıyla uygulanan politikaların vatandaşın yaşamını daralttığını ifade etti. 2024 yılı ocak-temmuz döneminde bireysel kredi ve kredi kartı borcu bulunan vatandaşların bankalara ödediği faiz miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre 5 artarak 453,1 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Gürer, "Borç ödeyemeyen vatandaş icra memurlarıyla karşı karşıya kalıyor," dedi.

İcra Takibine Alınan Kişi Sayısında Artış Yaşanıyor

Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ilk yedi ayında, 642 bin 159 kişinin bireysel kredi, 784 bin 374 kişinin ise kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine alındığını açıkladı. Gürer, bu durumun geri ödemede yaşanan sıkıntının boyutlarını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Kara Listede 3 Milyon 853 Bin Kişi Var

CHP'li vekil Gürer, ekonomik krizin etkilerinin derinleştiğini vurgulayarak, temmuz 2024 sonu itibariyle toplam 3 milyon 853 bin kişinin borçları yüzünden icra takibinde olduğunu kaydetti. Bankaların tahsil edemediği batık kredilerin ise 29 Ağustos itibariyle 22,9 milyar liraya ulaştığını belirtti. Gürer, "Ekonomik iyileşme anlatılıyor, fakat vatandaş bundan faydalanamıyor," dedi.

Çiftçi Borç Yükü Altında Eziliyor

Sazlıca’da çiftçilik yapan Muammer Yılmaz, artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtti. Yılmaz, "Geçen sene 90 lira olan su saati bu yıl 150 liraya çıktı, devletin tarım sulamaya desteği ise kaldırıldı," dedi. Maliyetlerin katlanarak arttığını vurgulayan Yılmaz, "Çiftçi ancak kendini çevirebiliyor, kalkınamıyor," şeklinde konuştu.

Girdi Maliyetlerindeki Artış Çiftçiyi Zor Durumda Bırakıyor

Muammer Yılmaz, domatesin stili fiyatının geçen sene 4 lira iken bu sene 11 liraya yükseldiğini, ilaç ve gübre fiyatlarının ise 0 arttığını belirterek, "Ne üretirsek üretelim, para kazanamıyoruz," dedi. Çiftçiler, yükselen maliyetler ve azalan desteklerle ayakta kalma mücadelesi veriyor.