Gürer: Eğitimde çözüm için sendikaların ve uzmanların görüşleri dinlenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi"nin eğitim sistemindeki mevcut sorunları daha da derinleştirdiğini ve öğretmenlerin motivasyonunu olumsuz etkilediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 12:46

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi"nin eğitim sistemindeki mevcut sorunları derinleştirdiğini ve öğretmenlerin haklarını savunmak yerine daha fazla yıpratıldığını belirtti. Gürer, bu teklifin, öğretmenlerin motivasyonunu düşürecek yeni cezalar getirdiğine dikkat çekerek, eğitimde çözüm üretmek yerine öğretmenler arasındaki ayrıştırmayı artırdığını vurguladı.

“Öğretmenlerin haklarını savunmak ve mesleklerinin itibarını artırmak yerine, bu teklifle öğretmenler daha da yıpratılmaktadır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, eğitim sisteminde yaşanan sorunları daha da derinleştiriyor. Öğretmenlerin haklarını savunmak ve mesleklerinin itibarını artırmak yerine, bu teklifle öğretmenler daha da yıpratılmaktadır. Üstelik, farklı görüşlere sahip tüm öğretmen sendikaları bu teklifi kabul etmedi. Ne öğretmenlerin ne de eğitimcilerin desteğini alabilen bir teklifi Meclis'e sunarak dayatmak, eğitimin daha da geriye gitmesine neden olacaktır.  Bu teklif, öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek bir yana, yeni cezalar getirilmesi üzerine kurulmuş. Eğitim sisteminde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine, öğretmenlerin üzerindeki baskıyı artıracak düzenlemeler teklif ediliyor. Kanunda öğretmenlere yönelik cezai yaptırımların artırılması dikkat çekiyor. Öğretmenler zaten çeşitli sorunlarla boğuşurken, bu yeni teklif onların motivasyonunu daha da düşürecek” şeklinde konuşmuş.

“Mesleğin itibarını zedelediği gibi, öğretmenlerin motivasyonunu da olumsuz etkiliyor”

Gürer, öğretmenler arasındaki ayrıştırmanın giderek büyük sorunlara yer açtığını belirterek şunları söyledi: “Ücretli öğretmenler, vekil öğretmenler, PIKTES öğretmenleri ve usta öğreticiler gibi çeşitli unvanlarla öğretmenler arasında adaletsizlik büyüyor. Bu adaletsizlik, mesleğin itibarını zedelediği gibi, öğretmenlerin motivasyonunu da olumsuz etkiliyor. Oysa kanun teklifi, tüm öğretmenlerin kadrolu olmasını sağlayacak düzenlemeler içermeliydi. Ancak bu teklifte böyle bir adım yer almıyor. Öğretmenlerin mevcut sorunlarına çözüm getirilmediği sürece, eğitim sistemi daha da sorunlu hale gelecektir.”

“Mutsuz öğretmenler, sağlıklı bir eğitim ortamı oluşturamaz”

Ömer Fethi Gürer, “Eğitim sistemi, geleceğimizin en temel yapı taşıdır. Eğitim reformları sürekli olarak değiştiriliyor, Anayasa Mahkemesi'nden dönen yasalar yeniden Meclis'e getiriliyor ve çözümsüz bir döngü içinde sistem daha da çıkmaza sürükleniyor. Bu durum, öğrencilerden öğretmenlere kadar tüm eğitim sistemini verimsizleştiriyor. Mutsuz öğretmenler, sağlıklı bir eğitim ortamı oluşturamaz ve bu da öğrencilerin geleceğini olumsuz etkiler” dedi.

“Bu yaklaşım, eğitimin geleceğini ve ülkenin kalkınmasını engelleyecektir”

Gürer, “Öğretmenlerin bağımsız bir şekilde mesleklerini icra etmeleri yerine, siyasi görüşlerin etkisi altında kalmalarını isteniyor. Ancak bu yaklaşım, eğitimin geleceğini ve ülkenin kalkınmasını engelleyecektir. Eğitimde çözüm üretmek istiyorsanız, öğretmen sendikalarını, muhalefeti ve bu konuda bilgi birikimine sahip olan uzmanları dinlemek zorundasınız. Ancak bu teklifle, öğretmenlerin daha da mutsuz olacağı bir sistem inşa ediliyor” diye ifade etti.