CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara'da bir stajyer öğrencinin iş kazası sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye'deki iş cinayetlerinin artışını ve emek sömürüsünü kınadı. Gürer, iş kazalarının denetimsizlik ve güvenlik önlemlerinin eksikliğinden kaynaklandığını vurgulardı.
Gürer, "Aşırı kazanç hırsıyla gözü kararan zihniyetin yarattığı acımasız sistem, emek sömürüsünde sınır tanımıyor. Daha fazla kazanç ve kâr elde etme hırsıyla insanları ahlaksızca sömürenlerin varlığı, sorunları daha da katlıyor" dedi.
“Son 6 yılda toplam 12.908 iş cinayeti ile hayatlar sona erdi”Ankara'da yaşanan son iş cinayeti olayına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, "Ankara'da yine acı bir iş cinayeti yaşandı. Bu ne ilk ne de son olacak gibi görünüyor. 2002 yılında yılda 146 iş cinayeti yaşanırken, 2023 yılında bu sayı 1932'ye yükseldi. 2020 yılında ise 2427 iş cinayeti ile AKP dönemi en fazla can kaybının yaşandığı dönem oldu. Son 6 yılda toplam 12.908 iş cinayeti ile hayatlar sona erdi" diye ifade etti.
“Son aylarda, staj yapan öğrencilerin omuzlarına yüklenen ağır işlerin artışı dikkat çekici”CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, staj yapan öğrencilerin emek sömürüsüne maruz kaldığına değinerek şunları söyledi: " Son aylarda, staj yapan öğrencilerin omuzlarına yüklenen ağır işlerin artışı dikkat çekici" dedi.
Çocuk işçiliği ve ekonomik krizin etkileriÖmer Fethi Gürer, "Bu cinayetlerin ve iş kazalarının olmasının nedeni, gerekli önlemlerin alınmaması ve ekonomik kriz nedeniyle işçi statüsünde olanların yapması gereken işlerin staj öğrencilerine yaptırılmasıdır. Bu durum, daha fazla kazanç sağlamak isteyenlerin sorumsuzluğudur" diye ifade etti.
“18 yaşın altında işe başlayanlar sadece kaza sigortası ile sigortalanıyor ve emekliliğe esas sigorta işe başladığı gün başlatılmıyor”Gürer, "Bu nedenle de 18 yaşın altında işe başlayanlar sadece kaza sigortası ile sigortalanıyor ve emekliliğe esas sigorta işe başladığı gün başlatılmıyor. Bu büyük bir sömürü" dedi.
Gürer, çalışanları zor durumda bırakan sorunlara değinerek şunları söyledi: "İş cinayetlerinin yanı sıra çırak ve staj mağdurlarının sorunlarının giderilmemesi, emeklilere düşük maaş verilmesi, esnaflara vaat edilen 9.000 prim gününün 7.200'e düşürülmemesi, asgari ücretin artırılmaması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmaması ve emeklilikte adalet arayanların sorunlarının çözülmemesi gibi konular, geçici mevsimlik işçilerle taşeronlara ve belediye şirket işçilerine kadro verilmemesi gibi durumlar, çalışma yaşamını olumsuz etkiliyor.”
Gürer, bu sorunların çözülmediği sürece ucuz emek sömürüsünün devam edeceğini ve iş cinayetlerinin süreceğini söyledi.