Gürer: 15 milyon emekli, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda bırakılıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'deki ekonomik kriz ve yoksulluğun derinleştiğini belirterek, 15 milyon emeklinin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 09:36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz ve yoksulluk konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gürer, ekonomideki bozulmaların vatandaşların yaşam koşullarını ve tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini belirterek, emekliler, sabit ve dar gelirliler ile asgari ücretlilerin geçim mücadelesinin giderek zorlaştığını ifade etti. Gürer, vatandaşların kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının artışına dikkat çekerek, 19-26 Temmuz haftasında borçların 52,7 milyar lira daha artarak toplam 3,34 trilyon liraya ulaştığını söyledi.

“Ülkede derinleşen bir yoksulluk var”

Gürer ülkemizde vatandaşların ekonomik koşulları değiştiği için alışkanlıklarının da  değiştiğini belirterek şunları söyledi: "Ekonominin bozuk olduğunu söylediğimizde sokakta otomobiller ve evler konu edilip lüks lokantalarda yapılan tüketimler öne çıkarılıyor. Oysa ülkede derinleşen bir yoksulluk var. Emeklilerin, sabit ve dar gelirlilerin, asgari ücretlilerin yaşam koşulları daraldı. Tüketim alışkanlıkları değişti. Marketlerde fiyatlarına göre müşteri ayrımı oluştu. Çarşı ve pazarlarda hesap yaparak alışveriş yapılır oldu. Bu bağlamda, elde kalan kredi kartı ile alışveriş yaparak ay sonunu getirmeye çalışan geniş bir yoksul kesim var. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 19-26 Temmuz haftasında 52,7 milyar lira daha artarak 3,34 trilyon liraya yükselmesi de bu sürecin bir göstergesidir. BDDK’nın verilerine göre, bu yılın ilk yarısında vatandaşlar bankalara 226,7 milyar lirası tüketici kredileri, 150,7 milyar lirası da kredi kartı borçları olmak üzere toplam 377,8 milyar lira faiz ödemesi yaptılar. Faiz ödemelerine rağmen borçlanmanın devam etmesi, çaresizliğin bir işaretidir."

“Yüksek faiz, parası olanlar için ek gelir kapısı durumunda” 

Gürer, "Kredi kartı ve kredi ile ayakta duran kesimlerin yanında, ülkemizde banka mevduatları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, mevduatın yüzde 75.5'inin, varlığı milyon üzerinde olanlara ait olduğu görülüyor. Bir yanda zamlar ve vergilerle artan yaşam pahalılığı ile sorun yaşayanlar, ki bunlar çoğunluğu oluşturuyor, diğer yanda sistemden fayda sağlayanların varlığı belirginleşiyor. Yüksek faiz, parası olanlar için ek gelir kapısı durumunda” diye ifade etti.

CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, "Bankalardaki yurt içi yerleşiklere ait TL ve döviz cinsinden tüm mevduatlar, bu yılın ilk altı aylık döneminde 1 trilyon 441 milyar lira artarak 15 trilyon 226 milyar liraya yükseldi. Yılın ilk altı ayında, 1 milyon lira ve üzerinde mevduat bulunan hesap sayısı 244 bin adet arttı ve milyonerlerin 2023 yılı sonunda yüzde 75 olan toplam mevduat içerisindeki payı, Haziran ayı sonunda yüzde 75,5'e kadar yükseldi. Borsa İstanbul’da işlem gören ve yurt içi yerleşiklere ait olan hisse senetlerinin yüzde 86,7’si, içerisinde 1 milyon lira ve üzerinde portföy bulunan 244 bin hesap tarafından kontrol ediliyor. Temmuz 2024 sonu itibariyle, 7 milyon 458 bin yatırımcının hisse senedi hesabı bulunuyor” dedi.

CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer emeklinin zor durumda olduğuna değinerek şu ifadeleri kullandı: "25 milyon SGK'lıdan asgari ücretle çalışanlar ile en düşük maaşı 12.500 TL olan 15 milyon emekli, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu yıl, kamunun alım yaptığı tarımsal ürünlerde düşük alım fiyatları belirleyerek çiftçileri de mağdur etti."