Güneşer: Kadına yönelik şiddeti kınamak yetmez, somut adımlar atmalıyız

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, kadına yönelik şiddete karşı “Kınayarak değil çalışarak yeneceğiz” mesajı verildi. Meclis Üyesi Gizem Güneşer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, kadın cinayetlerinin ve şiddetin sona ermesi için somut adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 15:24

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı oturumlarının üçüncü toplantısında, meclis üyeleri “Kınayarak değil çalışarak yeneceğiz” diyerek kadına yönelik şiddet hakkında tepki gösterdiler. Meclis 2. Başkan Vekili Mustafa Bayar başkanlığında gerçekleşen toplantıda, gündem dışı söz  CHP Meclis Üyesi Gizem Güneşer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, kadınların toplumdaki yerinin ve onlara verilen değerin yetersizliğini vurguladı. Güneşer, şiddetin en çok yakın çevreden kaynaklandığını belirterek, kadın cinayetleri ve şiddetin son bulması için somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

“Kadınların güvenliği için söz değil, eylem gerek”

CHP Meclis Üyesi Gizem Güneşer, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için söz almış bulunmaktayım. Kimi zaman bir anne, abla, kardeş, eş konumunda olan kadınlar toplumlumuzun en değerli üyesidir. Ama ne yazık ki kadınlarımıza gereken değer verilmiyor ve onların can güvenliğini bile sağlamaktan aciz hale geldik. Gün geçmiyor ki TV, gazetelerde, sosyal medyada bir kadın cinayeti, taciz vakası, yaralama, şiddete uğrayan kadın görüntüleri görmemiş olalım. Kadına şiddet en çokta yakınları tarafından kocası, sevgilisi, kardeşi gibi kişiler tarafından uygulanıyor. Kadını kendi malı gibi gören onun bir birey olduğunu kabul etmeyen erkekler, kadına yönelik şiddet fiziksel, ruhsal, sosyal, ekonomik yönden zarar görmesine neden oluyor. 1999 Yılından bu güne farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Birleşmiş Milletlerin global ölçekli gerçekleştirdikleri araştırmalarına göre her 3 kadından  biri şiddetin farklı türlerine maruz kalmaktadır. Ülkemizde ise elimizde bulunan istatistikler kadına yönelik şiddetin acilen son bulması ve artan vakaların kontrol altına alınabilmesi için dünya genelinde uygulanan ve ülkemizin ilk onaylayan ülkelerden biri olmasına rağmen 20 Mart 2021 tarihinde çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesini acilen yürürlüğe girdirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“2024 yılında ise Kasım ayına kadar 388 kadın cinayete kurban gitti”

Gizem Güneşer, “Sadece geçtiğimiz Ekim ayında 48 kadın cinayeti, 23 tane şüpheli kadın cinayeti  gerçekleşmiştir. 2023 Yılında 417, 2024 yılında ise Kasım ayına kadar 388 kadın cinayete kurban gitti. Kadına yönelik şiddetin ve cinayetin en büyük nedeni boşanma sebebi. Kadına yönelik şiddetin azalması için öncelikle faillerin caydırıcı uygulamalar uygulanmalı ve can yakıcı olaylar normalleştirilmemeli” diye ifade etti.