Ekrem İmamoğlu’ndan Avrupa'ya mülteci krizi ve çifte standart eleştirisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Strazburg’daki Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde mülteci sorununa ve Avrupa’nın çifte standartlı yaklaşımlarına dikkat çekti. İmamoğlu, Ukrayna ve Filistin’de yaşanan trajedilere yönelik farklı tutumların insani değerlere zarar verdiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 16:39

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (YBYK) 30. yıldönümü etkinliklerine katılmak için Fransa'nın Strazburg kentine gitti. İmamoğlu’na, TBB encümen üyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce eşlik etti. Ziyaret kapsamında İmamoğlu, Avrupa Konseyi nezdinde Türkiye'nin Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder ile de bir araya geldi.

AVRUPA'YA MÜLTECİ POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

İmamoğlu, YBYK’de yaptığı konuşmada, Avrupa'nın mülteci sorununa yönelik yaklaşımlarını eleştirerek, özellikle Avrupa’nın göçmen krizine ikircikli bir tutum sergilediğini belirtti. "Mülteci meselesine dair Avrupa'nın tutumu, demokratik değerleri zedeliyor" diyen İmamoğlu, Türkiye'nin mültecilere yüklenmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi:

"Türkiye'nin bir duvar gibi görülmesi haksızlık."

Mülteci krizinin küresel bir sorun olduğunu belirten İmamoğlu, bu yükün sadece birkaç ülkenin sırtına yüklenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. İmamoğlu’na göre, bu kısır döngünün kırılması için göç veren ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması gerekiyor.

UKRAYNA VE FİLİSTİN’DE ÇİFTE STANDART VURGUSU

İmamoğlu, konuşmasında Ukrayna ve Filistin'de yaşanan insanlık trajedilerine de dikkat çekti. Ukrayna Savaşı'na karşı Avrupa’nın gösterdiği güçlü dayanışmanın altını çizen İmamoğlu, benzer bir tepkinin Filistin’deki sivil katliamlar karşısında görülmediğini şu sözlerle eleştirdi:

"Avrupa'nın her coğrafyada yaşanan insanlık dramlarına aynı ölçüde tepki vermesi gerekiyor."

İmamoğlu, evrensel adalet ve insan haklarının korunması adına tüm zulümlere karşı vicdanların aynı şekilde seferber edilmesi gerektiğini ifade etti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan İmamoğlu, Filistin'de de iki devletli çözümü desteklediğini belirtti.