Dr. Şevkin: Adana'da esnaf kepenk kapatıyor, KOBİ'ler borç batağında

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana'nın ekonomik zorluklarını ve iş dünyasındaki krizi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 10:09

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana'nın işletmelerin en fazla kapısına kilit vurduğu şehirlerden biri olduğunu vurgulayarak, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Adana’daki ekonomik zorlukları gündeme getirdi. Dr. Şevkin, özellikle şehir merkezi, organize sanayi bölgesi ve sanayi sitelerinde yeni açılan şirket ve fabrikaların neredeyse hiç bulunmadığını belirtti. Son yıllarda Adana’da kiralık ve satılık iş yerlerinin arttığını, iflasların ve konkordatoların hızla çoğaldığını ifade etti.

Adana'da kiralık ve satılık iş yerleri, fabrika sayısında artış yaşandığını, iflasların, konkordatoların ardı arkasının kesilmediğini belirten Dr. Şevkin şunları söyledi: “Kentte son 15 yılda 100'e yakın fabrikanın kapanması, son günlerde şirketlerinin iflas bildirmesi, maalesef sığınmacıların yoğunluğu gibi nedenlerle işsizlik oranlarında da artış yaşanıyor; esnaf kepenk kapatıyor, KOBİ'ler borç batağında.”

“Esnafın, üreticinin, ticari işletmelerin derdinden maalesef anlayan yok”

Komisyonda sunum yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ı eleştiren Dr. Şevkin, “Ticaret Bakanlığı olarak bu olayların neresindesiniz? Varsa yoksa vergi, mevzuat, ceza yöntemi, bariz kayırmacılık ve adrese teslim kanunlar çıkarılıyor. Esnafın, üreticinin, ticari işletmelerin derdinden maalesef anlayan yok, teşvik eden yok” diye ifade etti.

“Ticaret firmalarını orantısız, ölçüsüz ve dengesiz bir rekabete maruz bırakıyorsunuz”

Ekim 2024'te tüm itirazlara rağmen yasalaşan "e-ticaret kanunu" ile tek bir firmaya vergi indirimi sağlandığını, âdeta adrese teslim niteliğinde bir kanun çıkarıldığını söyleyen Dr. Şevkin, “Trendyol'la yerli şirketler nasıl rekabet edecek? Haksız bir rekabet ortamı yaratıyorsunuz. Ticaret firmalarını orantısız, ölçüsüz ve dengesiz bir rekabete maruz bırakıyorsunuz. Neden bununla ilgili yasalar bir türlü hayata geçirilmiyor?” dedi.

“2023 yılında Türkiye’de 111 bin 576 iş yerinin kapısına kilit vurdu”

Dr. Şevkin, “Adınızı da çok fazla bilen yok çünkü halkın içerisine girmiyorsunuz. Lütfen, dükkânları gezin, esnafın hâlini hatırını sorun; sorun da bakalım, hangi sonuçlarla karşılaşacaksınız? Gerçekten esnaf içler acısı durumda ve dolayısıyla sizin de yapmanız gereken, burada esnafın sorunlarına çözüm bulmak. Bir an önce perakende hal yasasını çıkarmak, KOBİ'leri desteklemek, AVM yasasını da bir an önce çıkarmak olmalı” şeklinde konuştu.