Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO müttefiklerinin dışişleri bakanlarını bir araya getirecek olan önemli bir toplantıya katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti. 3-4 Nisan tarihlerinde NATO Karargahı'nda gerçekleşecek toplantı, yeni ABD yönetimi ve diğer müttefikler arasındaki ilk kapsamlı istişare olma özelliği taşıyor.
Toplantının Gündeminde Kritik Başlıklar Var
Dört oturum halinde düzenlenecek olan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda şu konuların ele alınması bekleniyor:
Kolektif savunma ve müttefikler arasındaki külfet paylaşımı Savunma harcamalarının artırılması ve savunma sanayii altyapılarının güçlendirilmesi Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa güvenliğinin geleceği Haziran ayında Lahey'de düzenlenecek NATO Zirvesi hazırlıkları NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklarıyla işbirliği imkanları Ukrayna'nın acil ihtiyaçları ve savaştaki son durum AB'nin güvenlik ve savunma alanındaki son girişimleri TÜRKİYE'NİN AVRUPA GÜVENLİĞİNE KATKISI VURGULANACAKBakan Fidan'ın toplantının ilk oturumunda, Türkiye'nin güçlü ordusu, modern askeri yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayii altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine olan katkılarını vurgulaması bekleniyor. Ayrıca, NATO'nun Avrupa güvenliğindeki temel rolünün zayıflatılmaması gerektiği ve Türkiye'nin Avrupa güvenliğinin geleceğine dair süreçlerin doğal bir parçası olduğu mesajlarını ileteceği öngörülüyor.
ASYA-PASİFİK ORTAKLARIYLA İŞBİRLİĞİ ELE ALINACAKToplantının ikinci oturumunda, NATO'nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları olan Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Yeni Zelanda'nın katılımıyla, bu bölge ile Avrupa-Atlantik güvenliğinin ortak gündemindeki konular ve işbirliği imkanları masaya yatırılacak. Bakan Fidan'ın bu oturumda, iki bölgenin güvenliğinin birbirini yakından etkilediğine dikkat çekmesi ve Asya-Pasifik ortaklarıyla işbirliğinin geliştirilmesinin önemine değinmesi bekleniyor.
NATO-UKRAYNA KONSEYİ TOPLANIYORToplantının üçüncü oturumu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında gerçekleştirilecek. Bu oturumda Ukrayna'nın acil ihtiyaçları, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler, savaşın sona erdirilmesi çabaları ve Avrupalı müttefiklerin Ukrayna'ya daha fazla destek verme rolleri ele alınacak. Bakan Fidan'ın bu oturumda Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yinelemesi, sürdürülebilir bir ateşkes ve kalıcı barış için Türkiye'nin desteğini paylaşması bekleniyor. Ayrıca, ateşkes sonrası hayata geçirilebilecek girişimler ve AB üyesi olmayan müttefiklerin AB'nin savunma ve güvenlik çabalarına tam katılımının önemi konularında Türkiye'nin görüşlerini aktarması öngörülüyor.
AB'NİN SAVUNMA GİRİŞİMLERİ DEĞERLENDİRİLECEK4 Nisan Cuma günü düzenlenecek dördüncü oturumda, AB Yüksek Temsilcisi Kallas, NATO dışişleri bakanlarına AB'nin son dönemdeki güvenlik ve savunma alanındaki girişimleri hakkında bilgi verecek. Bu oturumda, söz konusu girişimlerin NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenliğindeki temel rolünü nasıl destekleyebileceği tartışılacak. Bakan Fidan'ın bu oturumda, Türkiye'nin Avrupa güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve katkılarını sürdüreceğini belirtmesi, AB'nin savunma çabalarının ancak Türkiye gibi AB üyesi olmayan Avrupalı müttefiklerin tam katılımıyla başarılı olabileceğini vurgulaması ve Türkiye'nin AB'nin savunma sanayii alanındaki girişimlerine katılımına ilişkin görüşlerini dile getirmesi bekleniyor.