Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Önümüzdeki dönemde yeni müjdelerin de birer birer gelmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, ülkemize yönelik uluslararası yatırımların artmasını ve yeni müjdelerin yakın zamanda açıklanmasını beklediklerini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2024 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 13:50

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na (YOİKK) başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen toplantıda, özel sektörün işgücü açığı, yatırım ortamının iyileştirilmesi, güncellenmiş Orta Vadeli Program ve Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi gibi konular ele alındı. Yılmaz, uluslararası firmaların ülkemize yatırım kararlarını açıkladığı bir döneme girildiğini ve önümüzdeki dönemde yeni müjdelerin de geleceğini belirtti.

YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRME ÇABALARI

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Yılmaz, Mart ayından bu yana 57 eylemden 10’unun tamamlandığını, 6 eylemde son aşamaya gelindiğini ve kalan 28 eylemde ise yüzde 50 ve üzerinde gerçekleşme sağlandığını açıkladı.

Yılmaz, yatırım teşvik sistemini sadeleştirerek katma değeri yüksek yatırımları önceliklendirdiklerini belirtti. Kişisel Verilerin Korunması Kanununda yapılan değişiklikler, yenilenebilir enerji kaynaklarında ek kapasite kurulumuna yönelik düzenlemeler ve diğer teşvikler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, özel sektörle iş birliği esasına dayalı yeni bir eğitim yaklaşımı hayata geçireceklerini duyurdu.

MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM POLİTİKALARI

Özel sektörün işgücü açığı ve işgücünün ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmesi gerekliliğine değinen Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi başkanlığında bir Mesleki Eğitim ve İstihdam Çalışma Grubu oluşturulduğunu ifade etti. Ayrıca, “Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi”nin yayımlandığını ve yeni eğitim yaklaşımları ile öğrencilerin sektörle entegrasyonunun güçlendirileceğini vurguladı.

YATIRIM VE YASAL DÜZENLEMELER

Yılmaz, 4054 sayılı Rekabet Kanununda değişiklik ve İklim Değişikliği Kanun Tasarısının Meclis gündemine geleceğini belirtti. Ayrıca, e-Tebligat ve TechVisa programlarının son aşamalara geldiğini, enerji sektörü yatırımları için mevzuat değişiklikleri gerektiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü aktardı.

ORTA VADELİ PROGRAM VE EKONOMİK HEDEFLER

Eylül ayında açıklanacak güncellenmiş Orta Vadeli Program (OVP) hakkında bilgi veren Yılmaz, OVP'nin fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele hedeflerini koruyacağını ifade etti. Ayrıca, deprem afetinin yaralarının sarılmasının ve sosyal refahın artırılmasının da öncelikli hedefler arasında olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI YATIRIMCILARLA İLETİŞİM

Yılmaz, Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisinin yürürlüğe girmesiyle, küresel yatırım stratejisinden alınan payın artırılmasının ve cari açığın finansman kalitesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti. 28 Eylül’de gerçekleştirilecek Yatırım Danışma Konseyi Toplantısında, dünya çapındaki yatırımcıların ülkemize artan oranda nitelikli doğrudan yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla üst düzey görüşmeler yapılacağını duyurdu.