Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi nedeniyle bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. İki lider, enerji, turizm ve ticaret konularını ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 17:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi nedeniyle bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmenin basına açık kısmında Erdoğan, "Dostumla uzun bir süredir görüşemedik. Telefon diplomasisiyle görüşmelerimiz oldu ama bu arada arkadaşlarımız sürekli irtibat halindeydi. İçişleri, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız irtibatlarını sürekli sürdürdüler" dedi.

“SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELERİMİZ VAR”

Türkiye ile Rusya'nın birlikte Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bütün arzumuz onu bir an önce devreye almak. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız bu konuda muhataplarıyla görüşmelerini sürdürüyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, BOTAŞ ve Gazprom arasındaki ilişkilerin de samimi bir havada devam ettiğini belirten Erdoğan, "55 milyar dolarlık hacim bizim için çok önemli değil. Bizim hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmak. Bu konuda böyle bir potansiyele sahibiz" dedi.

“RUS TURİSTLERİN TÜRKİYE'DE AĞIRLANMASI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Turizm konusuna da değinen Erdoğan, "Yaklaşık 7 milyon Rus turistin Türkiye'ye gelmesi çok önemli. Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Yeter ki Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar. Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz ve bunu devam ettireceğiz. Rusya-Türkiye arasındaki bu sıcak ilişkinin ötesinde, ben sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı bekliyorum" dedi.

PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİ

Rusya Devlet Başkanı Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye muhakkak geleceğini ifade etti.