Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenlerde Türkiye'nin deniz kuvvetlerini vurguladığına dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin donanım gücünü artırma yönünde atılan adımları duyuran Erdoğan, 2029 yılına kadar tüm yeni nesil denizaltıların donanmaya katılacağını belirtti.
Hızırreis ve Muratreis Denizaltıları YoldaErdoğan, törenlerinde yaptığı konuşmada, Hızırreis denizaltısının 2025 yılında, Muratreis denizaltısının ise 2026 yılında hizmete gireceğini açıkladı. Bu yeni nesil denizaltılarla Türkiye'nin denizlerdeki varlığının daha da güçleneceğini vurgulayan Erdoğan, "Projesi tamamlanan, yapımına başlanan, modernize edilen her bir gemi ile donanmamızı hedeflediğimiz seviyeye bir adım daha yaklaştırıyoruz. TCG Pirireis, 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltımızın ilkidir. Pirireis denizaltımızda şimdiye kadar 380'in üzerinde fabrika, liman ve seyir kabul testi başarıyla icra edildi. Reis sınıfı denizaltımız dünyadaki emsallerine kıyasla çok daha üstün özelliklerle donatılmaktadır. Hızırreis denizaltımızı 2025 yılında, havuz donatım faaliyetlerini başlattığımız Muratreis denizaltımızı 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Dördüncü denizaltımız Aydınreis'in inşaat faaliyetleri süratle devam ediyor. Tüm denizaltılarımızı 2029 yılına hizmete alarak donanmamızın gücüne güç katacağız” diye konuştu." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kendi denizaltısını üretme hedefini MİLDEN projesiyle gerçekleştireceğini belirtti. Proje kapsamında yerli ve milli imkanlarla üretilecek olan denizaltıların, donanımının gücünün artırılacağını ifade edere, ''Halihazırda kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız. Bununla yetinmiyoruz, 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN projemizle başlamayı ümit ediyoruz. Kendi denizaltısını inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEN projemizle ilgili çalışmalarımız kendi mecrasında ilerliyor. Pirireis kendi güdümlü mermilerimiz Atmaca ve Gezgin'in yanı sıra kısa süre harp atışıyla etkisini gördüğümüz gururumuz Akya torpidomuzu da kullanacaktır. Çok önemli projeleri hayata geçirdik. Milli hücumbot, yeni tip mayın avlama gemisi, açık deniz karakol gemisi, yeni tip çıkarma aracı gibi önemli platformların inşası devam ediyor. Deniz Kuvvetleri'mizde çığır açacak TF2000 hava savunma harbi, milli denizaltı ve milli uçak gemisinin dizayn çalışmaları sürüyor,'' diye ekledi.
TCG Pirireis Denizaltısı İlk AdımTörende konuşan Erdoğan, Türkiye'nin ilk yeni nesil denizaltısı olan TCG Pirireis'in test aşamasının başarıyla tamamlandığını duyurdu. Pirireis'in ardından gelecek diğer denizaltılarla Türkiye'nin savunma kapasitesinin önemli ölçüde artacağına işaret etti.
Savarona Yeniden Milletin HizmetindeErdoğan, törenlerde ayrıca Savarona yatının yeniden millete kazandırıldığını belirterek, Mersin'de yeni bir tersane kurulmasının planlandığını da açıkladı.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise törenlerinde yaptığı konuşmada, yerli ve milli savunma sanayisinin başarısını vurgulayarak,''Bugün, yerli ve milli savunma sanayimizin ulaştığı üstün seviyeyi ortaya koyan yeni tip denizaltımız ve akaryakıt gemilerimiz ile bu alandaki yüksek tesisleşme seviyemizin göstergesi Aksaz Tersanemizin ve denizaltı havuzumuzun hizmete girmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu anlamlı töreni teşriflerinizle bizleri onurlandırdığınız için zât-ı devletlerine şükranlarımı arz ediyor; Bu güzide sistem ve tesislerin; ülkemize, asil milletimize ve Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Önceden, savunma sanayisi ne yazık ki dışa bağımlı olan, kısıtlı imkânlarla varlık yokluk mücadelesi veren bir ülkeydik. Parasını ödediğimiz halde ürünlerimizi teslim alamadığımız günleri, türlü engellemelere ve zorluklara maruz kaldığımız zamanları, bir an olsun unutmadık. Nice badirelerle karşılaşsak da tarihte olduğu gibi, yılmadan yorulmadan çalışmaya devam ettik. Özellikle son 20 yılda, Zât-ı âlilerinin stratejik vizyonu, liderliği ve kararlı duruşları sayesinde Türkiye; kendi gemilerini ve silah sistemlerini tasarlayıp üretebilen ve bu ürünleri ihraç ederek uluslararası pazarda adından övgüyle söz ettiren bir ülke haline geldi. Bir asır önce, ithal edeceğimiz iki gemiye ihtiyaç duyuyorken; bugün, aynı anda birçok silah sistemini yerli ve millî imkânlarıyla üreten ve ihraç eden bir ülke konumundayız. İbn-i Haldun'un dediği gibi “Coğrafya kaderdir.” Denizlerimiz de bu kaderin, ayrılmaz bir parçası ve kuvvet çarpanıdır. Dolayısıyla üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, hakkını ve hukukunu korumak için güçlü bir Deniz Kuvvetine sahip olmamız bir tercih değil, zorunluluktur. Bu bilinçle, şanlı Türk donanmasını daha modern, daha etkin ve daha güçlü kılmak için, deniz savunma sanayinde de büyük aşamalar kat ettik, ediyoruz. Yerli, millî ve modern savunma sanayimizin yeni göz bebeği olan ve bugün hayata geçirilmesine şahitlik ettiğimiz sistem ve tesisler de, bu gayretlerimizin somut birer neticesidir”, ifadelerini kullandı.