CHP’li Gürer: Tahıl üretimindeki düşüş dışa bağımlılığı artırıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK ve Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine dayanarak 2024 yılında tahıl üretiminde %7,5 oranında düşüş tahmin edildiğini söyledi. Gürer, bu düşüşün dışa bağımlılığı artıracağı uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2024 11:41

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in Tarım ve Orman Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı bitkisel üretimde tahıl üretiminde 2024 yılında %7,5 oranında üretim düşmesi tahmin edildiğini belirtti. Yılda üç kez bu tahminler açıklanıyor. Mayıs ayında tahminde %5,4 oranında düşme öngörülmüşken, Aralık ayında düşme %7,5 olarak belirlendi.

Buğdayda, Mayıs ayında %4,5 oranında azalma beklenirken, Aralık 2024 tahmininde bu oran %5,5’e yükseldi. Arpa’da Mayıs ayında üretim tahmini %8,7 oranında düşme öngörülürken, Aralık 2024’te oran %12’ye çıktı. Çavdarda Mayıs ayında TÜİK, üretimde beklediği düşmeyi %11,5 olarak açıklarken, Aralık 2024 tahmininde bu oran %15,7 olarak belirtildi. Yulafta %2,2 oranında beklenen düşme tahmini, Aralık ayında %4,9 olarak duyuruldu. Mısır ürünü için de Mayıs ayında %5,5 oranında düşme tahmini yapılmışken, Aralık ayında bu oran %10 düşme olarak açıklandı.

Bu verilerdeki sapma dahi, üretimle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ciddi bir yanılma içinde olduğunu gösteriyor. Mayıs, önemli ölçüde tahıl ekiminin tamamlanıp bazı bölgelerde hasadın başladığı bir süreçtir. Hasat, 3-4 aylık bir sürede sonuçlandığı dikkate alındığında, tarımda bitkisel tarla ürünlerinde önemli bir düşüş dikkat çekicidir. Tahılda ithalatın kapısı açık tutuluyor. Bu gidiş, dışa bağımlılığı artırır. Gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.

SEBZE ARTTI, TARLADA KALDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı verileri üzerinden TÜİK tarafından Mayıs ayında yapılan 2024 yılı tahmininde, sebze ürünleri üretim miktarının bir önceki yıla göre %5,6 artarak yaklaşık 33,6 milyon ton olacağı tahmin edildiğini belirtti. Aralık 2024 tahmininde de bu veriler değişmedi ancak:

Sebzeler grubu ürünlerinden domateste %9,0 artış Mayıs tahmininde öngörülürken, Aralık tahmininde %9,9’a çıktığı açıklandı. Kuru soğanda ise Mayıs ayında %7,7 artış öngörülürken, bu oran Aralık ayında %1,2 artış olarak tahmin edildi. Salçalık-kapya biberde Mayıs ayında %16,4 oranında üretim artışı tahmin edilirken, Aralık ayı tahmininde bu oran %21,1’e çıktı. Mayıs ayında hıyarda %4,8 oranında beklenen üretim düşmesi, Aralık ayında %6,9 olarak tahmin edildi. Mayıs ayında sivri biberde %3,3 düşme beklenirken, Aralık ayında bu oran %0,6’ya çekildi.

Sebzede üretim artışı tüketiciye yansımadı. Düşük alım fiyatı nedeniyle farklı ürünler toplanamadı ve tarlada kaldı. Sebzede üretim artışının yönetilememesi nedeniyle rafta ürün fiyatları düşmedi. Fiyat artışı, dar gelirlilerin istediği ürünü alabilmesine olanak sağlamadı. İşlenmiş, dondurulmuş ve katma değerli ürün olarak değerlendirilmesi mümkün olan ürünler, beceriksiz yönetimle değer bulmadı. Üretici üretti, ancak verdiğinin karşılığını alamadı” dedi.

TAHILDA TEHLİKE VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tahıl üretiminde 2024 yılında yaşanan düşüşün doğru okunması gerektiğini belirtti. Tahıl ekim alanlarının daraldığını, verim ile sağlanan üretim artışının gerilemesi sonucu ithalata bağımlılığın giderek arttığını ifade etti. Gürer, “Buğday gibi ürünlerin ithalat yoluyla karşılanması halinde dışa bağımlılık artar. Bu ürünü temin edemediğimizde önemli sıkıntılar oluşur. Buğdayda olsun, kendi kendimize yetecek boyutta bir süreç yönetilsin” dedi.