CHP'li Gürer kurban pazarını gezdi: Besiciler satış yapamamaktan şikayetçi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı’nın ikinci günü kurban pazarını gezerek besicilerin sorunlarını dinledi. Dar gelirli vatandaşların kurban alamadığını belirten Gürer, besicilerin de kurbanlık satışlarının geçen yıla göre düştüğünü ve maliyetleri karşılayamadıkları için zor durumda olduklarını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 10:50

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı’nın ikinci günü kurban pazarını gezdi. Gürer, dar gelirli vatandaşların kurban alamadığını belirterek, besicilerin de kurbanlık satışlarının geçen yıla göre düştüğünü ve maliyetleri karşılayamadıkları için zor durumda olduklarını ifade etti.

“Kurban Bayramı Beklentileri Karşılamadı”

Kurban pazarını gezen Gürer, satış yapamayan besicilerin şikayetlerini dinledi. Gürer, “Emekli, dar gelirli, sabit gelirli ve asgari ücretli bu yıl kurban alamadı. Geçen yıla göre satışlar düştü. Besicilerin Kurban Bayramı beklentisi karşılanmadı” dedi.

Üretici Zor Durumda

Üretici Mustafa Doğdu, canlı sattığı koyunun etinin satış fiyatına göre kilosunun 200 liraya geldiğini belirterek, “Giderimize göre bu işi bırakma noktasındayız” dedi. Üretici Cumali Eroğul ise, “150 hayvan getirdim, 90’ı duruyor” diyerek satışların düşüklüğünden yakındı.

“Fiyatlar Düştü Ama Alan Yok”

Cumali Eroğul, kurbanlıklarına alıcı bulamayınca fiyatları düşürdüğünü, zararına satmaya başladığını belirterek, “Fiyatlar düştü, fiyatlar beleş. Bu fiyat hayvanın yem parasını ödemez. Bir yıl bekledik, kurbanda satış olur diye umutlandık ama yine yok. Geçen sene ben burada 120 koyun sattım, bu sene 150 davar getirdik, daha 90'ı duruyor” dedi.

“Satamazsak Geri Götüreceğiz”

Kurbanlıkları satmamaları durumunda geri götüreceklerini belirten Eroğul, “Satamazsak geri götüreceğiz, 6 ay daha güdeceğiz. Sonunda da 8.500 liraya vereceğiz. Ondan sonra da haciz üstüne haciz, icra araçları gelip gelip gidecek. Başka yapacak çare yok, ya da burayı terk edeceğiz” diye konuştu.

“Ekonomi Bitti, Para Bitti”

Eroğul, “Bu hayvan 50-55 kilo, bunun bir yıllık masrafını sattığım zaman şu an karşılayamıyorum. 620 lira olmuş yemin torbası. Bu koyunların günlük 12.000 lira, 13.000 lira masrafı var. Günlük hatta bunu geçer de biz kendi emeğimizi katmıyoruz. Arpanın kilosu olmuş 11 lira. Hadi al da yedir” dedi.

“Yüzler Gülmüyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık yapan dertli, kurbanlık almaya çalışan geliri düşük vatandaş dertli. Kurban Bayramı’nda yüzler gülmüyor. Geçmişte bayram geliyor diye herkes sevinirdi ama bugün besici, kendi yetiştirdiği hayvanını satamıyor. Vatandaş, alım gücü olmadığı için kurban alamıyor. Böylesine sorunlu bir süreç yaşıyoruz” diye konuştu.

“Yapmayın Diyorlar, Yapmayalım”

Üretici Mustafa Doğdu ise, “Çiftçiyi tamamen bitirdiler. Bugün bir Afgan çobana aylık 40.000 lira veriyoruz. Ona da ‘Şöyle yap, böyle yap’ dediğimiz zaman adam bırakıp gidiyor. Dağda malımızı bırakıp gidiyor. Bizi perişan ettiler. 10 ay önce bu malı biz 20.000 liranın üstünde satıyorduk, şimdi 15.000 lira diye yalvararak satamıyoruz” dedi. Doğdu, hayvancılığın sürdürülebilirliğinin kalmadığını belirterek, “Yeminle söylüyorum, yapmayacağım. Yani şu malın güzelliğine bakın. Biz bir yıl boyunca baktık buna, tamamen bitirdiler. Ama bugün bir evlat babasının yaptığını yapamaz hale geldi. Yani meslek bitti” şeklinde konuştu.

“Vatandaş Alım Gücü Olmadığı İçin Kurban Alamıyor”

CHP'li Gürer, “Kurban Bayramı öncesi besiciler, kendilerinin bir yıl boyunca yaptıkları masraf karşılığı olarak 13.000 – 16.000 lira arasında hayvanlarını satmaya çalışıyorlardı ama bayram süresince beklenen müşteri gelmedi. Yeniden hayvanlarını götürmemek için bayramın ikinci günü ve fiyatları düşürdüler. Fiyat düşmesine rağmen şu ana kadar müşteri yok, çünkü vatandaşın alım gücü kalmadı. Emekli, dar gelirli, sabit gelirli aldığı maaşla kurban alamıyor. Onlar kurban alamayınca satanda sıkıntı içine giriyor” şeklinde konuştu.

Başka bir üretici ise Ömer Fethi Gürer’e, emekli maaşlarını da alamadıklarını, sadece 3.000 lira bayram ikramiyesi aldıklarını belirterek, “Onunla da arabaya anca gaz aldık. Bize bayram ikramiyesi 10.000 lirayı çok gördüler” diyerek tepki gösterdi.