Cevdet Yılmaz: Savunma sanayii fonu eleştirileri dikkate alınacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Savunma Sanayii Fonu ile ilgili eleştirilerin bir kısmına katıldığını belirtti. Eleştirilerin dikkate alınarak paketin bütçe görüşmelerinin ardından yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 14:02

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yılmaz, Savunma Sanayii Fonu ile ilgili eleştiriler konusunda açıklamalarda bulundu.

DEPREM HARCAMALARI DEVAM EDİYOR

Yılmaz, 2025 bütçesinde deprem için ayrılan kaynaklarla ilgili soruya, “Sanki depremin etkisi bitti gibi bir algı var, ama öyle değil. Asıl harcamayı şu anda yapıyoruz. 450 bin civarında konut inşa ediliyor. Bunun yanı sıra altyapı yatırımları da devam ediyor. 2024 fiyatlarıyla iki yılda merkezi bütçeden 2.6 trilyon liralık harcama yapılmış olacak.” şeklinde yanıt verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLA İLERLİYOR

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Yılmaz, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk. Önümüzdeki dönemde yapı stoğunun dönüştürülmesine odaklanacağız. Bu alanda 584 milyar liralık bütçe ayrıldı. Ayrıca sosyal konut projeleri de çok önemli bir noktada." dedi.

DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ KURUL

Yılmaz, Türkiye’de doğurganlık oranının düşmesiyle ilgili olarak yeni bir kurul oluşturulacağını duyurdu. “Demografik Nüfus Yüksek Kurulu oluşturacağız. Bu kurul, doğurganlık oranını artırmaya yönelik yeni eylem planları hazırlayacak.” dedi.

SAVUNMA SANAYİİ FONU ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALINACAK

Savunma Sanayii Fonu’na yönelik eleştirilerin bir kısmına katıldığını ifade eden Yılmaz, “Toplumsal duyarlılıklar haklı eleştirilerdir. Bu paket, bütçe görüşmeleri sonrasında tekrar gözden geçirilecek ve eleştiriler dikkate alınarak düzenlemeler yapılacak.” açıklamasında bulundu.

SAVUNMA SANAYİİNİN EKONOMİYE KATKISI

Yılmaz, savunma sanayiinin sadece bir güvenlik meselesi olmadığını, aynı zamanda katma değeri yüksek bir ekonomik yapı olduğunu belirtti. Türkiye’nin savunma sanayiinde önemli adımlar attığını, ihracatın 2023 yılında 6.6 milyar dolara ulaşacağını söyledi.