Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’da çeşitli temaslarda bulunarak önemli açıklamalarda bulundu. Ziyareti sırasında katıldığı Söğütlü Cami’nin temel atma töreninde, deprem sonrası konut teslimatlarına dair umut verici bilgiler paylaşan Bakan Kurum, “Hamdolsun, şu ana kadar 101 bin 254 konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı inşallah, 200 bine çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Söğütlü Cami’nin Yeniden İnşasıSöğütlü Cami’nin temeli atılırken, Bakan Kurum, caminin önemine vurgu yaptı. “Bu mübarek Cuma gününde sözümüzü tutmanın; Söğütlü Cami’mizin temellerini atmanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz” şeklinde konuşan Kurum, caminin yeniden inşa edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kolaylıklar diledi. Cami projesinin Selçuklu ve Osmanlı mimarisini günümüz çizgileriyle birleştireceği belirtildi. “Cami tamamlandığında 2 bin 705 kişi aynı anda namaz kılabilecek” ifadesini kullanan Kurum, caminin ezan sesleriyle gelecekte de anılacağını ifade etti.
Malatya'da Deprem Sonrası Yapılan ÇalışmalarKurum, Malatya’nın deprem sonrası toparlanma sürecine ilişkin de bilgiler verdi. “Göreve geldiğimiz 2 Temmuz’dan bu yana 11 ilimizde toplam 49 bin yeni konutun inşasına başladık. Malatya’da 11 bin 168 yeni konutun ihalesini yaptık ve yapımını başlattık” dedi. Şu ana kadar 10 bin 679 aileyi yeni evlerine kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kurum, Malatya’nın tüm ilçelerinde 79 bin yeni konut ve iş yerinin bir an önce tamamlanması için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.
Tarihi Eserlerin KorunmasıBakan Kurum, sadece yeni konutlar yapmadıklarını, aynı zamanda ecdat yadigarı eserleri de ihya ettiklerini söyledi. Malatya’nın tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki projeleri hakkında bilgi veren Kurum, bu çarşının Malatya’nın şanına yaraşır bir yaşam alanı haline getirileceğini belirterek ,''”Sadece yeni konutlar yapmıyoruz, ecdat yadigarı eserlerimizi de ihya ediyoruz. Malatya’nın göz bebeği Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda tüm hızımızla çalışıyoruz. Çarşı Projemizde Şire Pazarı, Kuyumcular, Yüzüncü Yıl ve Bakırcılar Çarşılarıyla konut, ofis ve dükkanlarımızla Malatya’nın şanına yaraşır bir yaşam alanı kuruyoruz. Bu tarihi alanımızı Saray mahallesindeki konut, ofis ve dükkanlarla ve yeni yeşil alanlarımızla bütünleştiriyoruz. Hem Org. Hakkı Akoğuz Kışlası’nın bir kısmında hem de Eski Köy Garajı’nın bulunduğu yerde yeni konut ve işyerlerimize başlıyoruz. Her şeyi bitirdiğimizde Saray mahallesinden başlayıp İnönü ve Turgut Temelli Caddeleri ile Niyazi Mısri Çevreyolu arasına kadar devasa bir alanda Malatyamızın merkezini, en güzel şekilde genişletmiş olacağız. Sizlere söz veriyorum, ilk günkü aşkla daima milletin çağırdığı yerde olmaya sizin hemen yanı başınızda durmaya devam edeceğiz. Bizim hızımızdan rahatsız olanlara vatandaşımızla aramızdaki bağdan endişe duyanlara aldırmayacağız. Sizin geleceğiniz için, Malatya’nın çocukları için canla başla çalışacağız. Ve inşallah, 2025 yılı bittiğinde, Malatya’da ve tüm deprem bölgesinde afetin tüm izlerini, hep birlikte sileceğiz. Güzel günlere hep birlikte kavuşacağız. Bizim inancımız camilere göz bebeğimiz gibi bakmamızı, onları ihya etmemizi emrediyor. Ecdadımız, bu topraklarda kurdukları tüm şehirleri cami etrafında geliştirmiş; camileri, şehirlerin tam kalbine yerleştirmiştir. Biz de atalarımızdan aldığımız ilhamla; camilerimizin şehrin en göz alıcı noktalarında yer almasını istiyoruz. Söğütlü Camimizin projesinde de aynı hassasiyeti koruyoruz. Camimizi tamamladığımızda 4 minaresi, 24 metre çapında ana kubbesi, 5 yan kubbesiyle; Selçuklu ve Osmanlı mimarisini günümüz çizgileriyle bütünleştireceğiz. Birbirinden güzel süslemeleriyle, hat ve tezhipleriyle medeniyetimizin estetiğini burada yaşatacağız. Bu kutlu eserde 2 bin 705 kardeşimiz aynı anda saf tutacak. Minarelerinden yükselen ezan sesleri tıpkı fethin sembolü Ayasofya gibi kıyamete dek vatan semalarını süsleyecek. Söğütlü Camimizin yıkıldığı yeri de unutmayacağız. Orayı da yeşil alanı ve meydanıyla yapacak sizlere, Malatyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz” dedi.