Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Bakanlığın ailelerin korunması için yürüttüğü çalışmalara dikkat çekti. Bakan Göktaş, ailelerin karşılaştığı riskler ve tehditlere karşı sosyal risk haritası oluşturma çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini belirtti.
SOSYAL RİSK HARİTASI NEDİR?Bakan Göktaş, sosyal risk haritası sayesinde kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi toplumsal sorunların bütüncül olarak ele alınacağını vurguladı. Göktaş, "Mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane sosyal olgular haritalanacak. Kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk veya şiddet mağduru kadın olduğu gibi bilgiler bu haritalar sayesinde netleşecek. Böylelikle her şehre, ilçeye ve aileye özgü koruyucu faaliyetler geliştirilecek." ifadelerini kullandı.
PİLOT ÇALIŞMALAR BAŞLADIBakanlık, sosyal risk haritalarını önce pilot bölgelerde denemeye başladı. Bakan Göktaş, bu çalışmaları tamamladıklarında henüz gerçekleşmemiş olaylara müdahale etme kapasitesinin artacağını belirtti. Haritaların tamamlanmasıyla birlikte 81 il ve 922 ilçe için kapsamlı bir sistem kurulmuş olacak ve tek bir ekran üzerinden tüm bilgiler izlenebilecek.
AİLE REHBERİ SİSTEMİ YOLDABakan Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edilecek verilerin, ailelere yönelik danışmanlık hizmetlerinin de temelini oluşturacağını belirtti. Yeni model olan "Aile Rehberi Sistemi"nin, yurt genelinde uygulanacak yenilikçi bir danışmanlık hizmeti sunacağını açıkladı. Bu sistem ile ailelere daha etkin rehberlik sağlanması hedefleniyor.