Ayhan Barut'tan Meclis'te Narenciye Çağrısı: "Üreticiye Destek Verin!''

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'te narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini paylaştı. Üreticiye ton başına 3 bin lira destek ve çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi taleplerini ileten Barut, narenciye tüketiminin artırılması için kamu kurumları ve okullarda narenciye suyu tüketiminin zorunlu hale getirilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2024 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2024 10:59

Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'te narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve çözüm önerilerini dile getirdi. Barut'un gündeme getirdiği talepler arasında, çiftçilere ton başına 3 bin lira destek verilmesi ve çiftçi borçlarının faizsiz en az 1 yıl ertelenmesi yer alıyor.

Narenciye üreticilerinin zor günler geçirdiğine vurgu yapan Barut, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, narenciye tüketiminin artırılması için kamu kurumları ve okullarda narenciye suyu tüketiminin zorunlu hale getirilmesini istedi.

Barut'un Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, özellikle Çukurova Bölgesi'nde yoğun olarak yapılan narenciye üretiminin ülke ekonomisi için önemine dikkat çektiği belirtildi.

CHP'li milletvekili, üreticilerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne sermek için meyve örnekleri de kürsüye getirdi. Dalında kalan ve çürümeye başlayan narenciyeleri gösteren Barut, üreticilerin bu durumda zorluğa düştüğünü belirtti.

Barut'un Meclis'teki konuşması, narenciye üreticilerinin sesine dikkat çekmek ve çözüm bulunması için yapılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.

TEK TEK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Narenciyede yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin konuşmasına devam eden Barut, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar hep narenciye üreticilerinin sorunlarını konuştuk. Benim, iktidara, Tarım Bakanına, Ticaret Bakanına bazı çözüm önerilerim var, bunları uygularlarsa narenciye üreticisi bir nebze olsun rahat eder diye düşünüyorum. Bu narenciye ürününün sorununun çözülmesi için üretilen narenciyelerin tüketiminin, iç tüketiminin artırılması lazım. Bunun için devletin, iktidarın acilen kamu kurumları, okullar, askerî kışlalar, fabrikalar gibi alanlarda 15 bardak, 20 bardak çay içiliyor. Hiç değilse her gün bir öğün narenciye suyu, portakal, mandalina suyu zorunlu hâle getirilmelidir. Narenciye ürünü bu portakal suyu lüks otellerde, tatil köylerinde, konaklama yerlerinde ekstra satılıyor; havalimanlarında bile 1 bardak portakal suyu 150 liraya satılıyor. Ekstra olmaktan çıkarmak gerekiyor, tüketim hâline dönüştürmek gerekiyor. Narenciye üreticisine destek verilmesi gerekiyor. Direkt üreticilere tonda en az 3 bin lira bir desteğin uygulanması gerekiyor. 2023 yılında narenciye üreticisinin Ziraat Bankasından kullanmış olduğu krediyi bir yıl faizsiz bir şekilde ertelemek gerekiyor. İhracatının önündeki engellerin kaldırılıp eğer Kuzey ülkelerindeki ihracat dolduysa Avrupa'nın diğer ülkelerine, Uzakdoğu pazarına, Çin pazarına, Ortadoğu ülkelerine narenciye ürününün ihracatının pazarının açılması gerekiyor. Narenciye üreticilerine destek verirsek ülkemiz için, bizim için en önemli olan bu gelirle önümüzdeki yıllarda narenciye üreticilerini rahatlatabiliriz. Üreticinin sesine feryat verin, üreticiyi destekleyin."