Aliyev: Ermenistan, barış anlaşmasına ve kalıcı barışa ilgi göstermiyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM heyetini kabulünde Ermenistan'ın barış anlaşmasına ilgisiz kaldığını ve Batılı ülkelerden yeni silahlar satın aldığını belirtti. Aliyev, bölgedeki kalıcı barışın sağlanması için Ermenistan’ın toprak iddialarından vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2024 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2024 18:04

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım başkanlığındaki TBMM heyetini kabul etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliği ve bölgesel meseleler ele alınırken, Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan’ın barış anlaşması ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmediğini ifade etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Şamil Ayrım, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ve dostluğun ülkeler arasındaki ilişkilerin yol haritasını belirlediğini ifade etti. Ayrıca, Azerbaycan'ın uluslararası ilişkilerde artan rolünü vurgulayan Ayrım, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde Azerbaycan’a karşı yapılan haksızlıkları kınadı. Ayrım, Azerbaycan'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP29’a yönelik hazırlıkların da başarılı bir şekilde sürdüğünü belirtti.

KALICI BARIŞ İÇİN ŞARTLAR

Cumhurbaşkanı Aliyev, bölgede kalıcı barışın sağlanması için Ermenistan Anayasası'nda Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, AGİT’in Minsk Grubu'nun kapatılması gerektiğini belirterek, Ermenistan'ın bu grubu koruma çabalarının anlamsız olduğunu ifade etti.

ERMENİSTAN'IN TUTUMU

Aliyev, Ermenistan'ın barış sürecini kasıtlı olarak uzattığını ve Batılı ülkelerden yeni silahlar aldığını belirtti. Ayrıca, Ermenistan’ın başka ülkelerle kendi topraklarında askeri tatbikatlar yapmasını da eleştirdi.

AZERBAYCAN'IN KKTC'YE DESTEĞİ

Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) sürekli desteklediklerini belirterek, KKTC'nin Şuşa'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı'nın gayriresmi zirve toplantısına katılımının önemine dikkat çekti.