Yüreğir Belediyesi ve Adana Eczacı Odası, tehlikeli atık ilaçların bertarafı için ortak bir proje başlatma kararı aldı. Proje kapsamında miadı geçmiş veya kullanılmayan ilaçların güvenli bir şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi hedefleniyor. Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Yönetim Kurulu Üyeleri Ecz. Selin Öztanrıöver Solak, Ecz. Melika Şahindal Bayer ve Ecz. Sedat Unul ile birlikte Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’yı makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgi verdi.
ECZ. Yalbuzdağ, “Çöpe atılan ilaçlar insan ve çevre sağlığına ciddi zarar veriyor”Miadı dolmuş veya evlerde kullanılmayıp, yarım bırakılmış ilaçların çöpe atılma sonucu; insana, doğaya, çevreye ciddi verdiğini belirten Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ şunları söyledi: “Bu kapsamda diğer ilçe belediyelerimizle başlatmış olduğumuz miadı dolmuş ilaçları toplama projemizi Yüreğir ilçemizde de yaşama geçirmek istiyoruz. Yüreğir’de 131 eczanemiz bulunuyor. Bizler eczanelerimizde miadı geçen ilaçların “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine göre, Tehlikeli Atık Bertaraf Etme lisansına sahip firmalar tarafından bertaraf edilmesini sağlıyoruz. İlaçların çöpe atılmaması için atık ilaç ve akılcı ilaç kullanımı konularında belediyemiz ile birlikte toplantılar, eğitimler düzenleyebiliriz. Bu eğitimleri Sağlık Meslek Odaları olan Tabip ve Diş Hekimleri Odaları ile beraber de yapabiliriz. Amacımız Yüreğir ilçemizde toplum bilinci yaratmaktır. Bu anlamda her türlü işbirliği yapma arzusundayız.”
Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, “Bizimde yapmak istediğim budur. Yüreğir’in buna ihtiyacıda vardır. Zaten bizim STK’lara, meslek odalarına bakışımız pozitiftir. Bizimle çalışmak isteyen, proje üreten herkese kapımız açıktır. Tehlike yaratan miadı geçmiş veya yarım kalmış ilaçların toplanması için ne gerekiyorsa derhal yapalım. Müdürlüklerimiz, Kültür Merkezlerimiz her türlü eğitime müsaittir. Desteğimiz tamdır. Yüreğir her türlü gelişime açık, insan kaynağı fazla olan bir ilçe. Yoksulluk hakim. Bir ailede bir kişi çalışıyor beş kişiye bakıyor. Gençlerimize fırsat verilmesi lazım. Bizler okullarda, camilerde birçok eğitim programları düzenliyoruz. Çok yakın zamanda çocuk trafik eğitim parkını açıyoruz. Temizliğe, hijyene çok önem veriyoruz. Göreve geldiğimizde resmen enkaz devraldık. Gelirimizin çoğu eski borçları ödemeye gidiyor. Çöp toplayan araçların hepsi delik deşikti. Sızan sular çevreye kötü koku yayıp, mikrop bırakarak hastalıklarada davetiye çıkarıyordu. Çok şükür hepsini toparladık. Yüreğir’lininde sağlıklı olması, sağlıklı çevrede yaşaması lazım. Günde dört bin iki yüz kişiye sıcak yemek ulaştırmaya çalışıyoruz. Evde bakım hizmeti veriyoruz. Bizim ilçede mülkiyet problemi olduğu için emlak gelirimiz çok az. Harç gelirlerimiz çok az" şeklinde konuştu.