Günümüzde birçok ölümcül hastalıklara neden olan sigara, önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korurken, pek çok kişi, tek bir sigaranın zararsız olduğuna inanarak bu alışkanlığı edinmeye başlıyor. Ancak uzmanlar, tek bir sigaranın bile bağımlılık sürecini tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.
Bakkal, büfe veya kaldırımlarda tek tek satılan sigaranın bağımlılığa neden olduğu belirtilirken, sigara içildiğinde beyinde nikotin salgılandığını ve bu salgılanmanın da bağımlılık yapan bir döngüyü başlattığını ifade ediyor.
Tek bir sigaranın bile bu döngüyü tetikleyerek kişinin daha fazla sigara içme isteğini artırabileceğine dikkati çeken uzmanlar, "Tek tek satılan sigaralar, özellikle gençler arasında kolay ulaşılabilir olması nedeniyle büyük bir sorun haline geldi. Gençler, hatta daha küçük yaştaki bireyler, sigaranın zararları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için tek bir sigarayı denemekten çekinmiyor. Stresle başa çıkma mekanizması olarak görülen tek bir sigara bile bu ihtiyacı karşıladığı için bağımlılık riskini tetikliyor” uyarısında bulunuyor.
Açıkta sigara satışının yasak olduğunu, 18 yaşın altındakilerin de paket sigara alamadıklarını belirten uzmanlar, anne ve babalar, tek tek sigara satışı konusundaki denetimlerin daha sık yapılmasını istiyor.
Sigaraya bağlı ölümler artabilirSigara Bıraktırma Uzmanı ve Eğitmen Hakkı Büyükmertoğlu da, sigaranın sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiğini, gerekli önlemler alınmaması halinde bu sayının 20 yıl içinde 10 milyona çıkacağını dile getiren Büyükmertoğlu, "Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Akciğer ve gırtlak kanserlerinin yüzde 90’ı, bronşit ölümlerinin yüzde 75’i ve kalp krizlerinin yüzde 25’i sigaradan kaynaklanıyor. Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik kazaları, terör olayları ve iş kazaları gibi tüm ölüm nedenlerinin toplamından 5 kat daha fazla" dedi.
Çocuklarda risk daha fazlaSigara kullanım yaşının 11’e kadar düştüğüne dikkat çeken Büyükmertoğlu, “Çocuklarımıza sigara ikram eden birileri mutlaka olacak. Eğer onları korumazsak sigara içmeye başlamaları çok büyük olasılık. Üstelik sigara içen çocuklar, ağır uyuşturucu kullanımı riskine de daha açık hale geliyor. Aynı zamanda bağımlılığa neden olan tek tek sigara satışı konusunda daha sıkı tedbirler uygulanmalı" diye konuştu.