Tatilcilere güneş ışınlarından korunmak için hayati öneriler

Uzmanlar, sıcak yaz günlerinde tatilcilere cilde zarar veren güneş ışınlarından korunmak için suya dayanıklı krem, şapka, uzun kollu giysi ve gözlük kullanılması, belirli saatlerde gölgede kalınması gibi hayati önerilerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2024 08:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 08:48

Uzmanlar, sıcak yaz günlerinde tatilcilere cilde zarar veren güneş ışınlarından korunmak için suya dayanıklı krem, şapka, uzun kollu giysi ve gözlük kullanılması, belirli saatlerde gölgede kalınması gibi hayati önerilerde bulundu.

Cildin koruyucu bir organ olduğunu birçok kişinin fark etmediğini belirten uzmanlar, vücudun en büyük organı olan derinin en önemli görevinin, vücudu dış etkenlere karşı korumak olduğunu belirtiyor.

Yaşla beraber hücre yenilenmesinin azaldığını ve bu durumun da cildin koruyuculuğunu azalttığına dikkati çeken uzmanlar, tatilcilere ve özellikle yaş alan kişilere, cilt sağlığını korumak için neler yapılması gerektiği konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor.

Derinin bünyesinde bulunan sinirler, damarlar, kıl yapıları, yağ ve ter bezlerinin çevre sıcaklığı farklı olsa bile vücut sıcaklığını belirli sınırlar içinde tutma gibi duyu fonksiyonlarını yerine getirdiğini kaydeden uzmanlar, "Yaşla beraber hücrelerin yenilenmesi azalıyor ve bu durum da cildin koruyuculuğunu düşürüyor. İlerleyen yaşta kolajen ve elastin gibi esnekliği sağlayan elemanların üretimi azalıyor, derinin nemlenme kapasitesi düşüyor. Bunların sonucunda daha kuru, daha ince, lekeli ve kırışık, kırılgan, darbelere daha az dayanıklı, daha kolay moraran ve daha yavaş iyileşen cilt ortaya çıkıyor" ifadeleriyle tehlikeyi vurguluyor.

“Banyoda sıcak sudan kaçının”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ferihan Bilgin de, cildi daha fazla kurutmamak için yumuşak temizleyiciler kullanılması, banyoda sıcak sudan kaçınılması gerektiğini belirterek, tatilcilere şu hayati önerilerde bulundu:

"Güneşten korunmak için yüz ve açıkta kalan cilde geniş spektrumlu, suya dayanıklı 30 ve üzeri spf faktörlü güneş koruyucu uygulanmalı. Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu günün 10.00 - 15.00 saatleri arasında gölge alanlar tercih edilmeli. Gözler yüzde 100 SPF faktörlü güneş gözlüğü ile korunmalı. Aynı zamanda şapka ve uzun kollu kıyafetlerin kullanımı tercih edilmeli."