Dr. Polatöz: Yeni yönetmelik sağlıkta şiddeti artırıyor

Adana'da aile hekimleri, yeni yönetmeliğe karşı başlattıkları iş bırakma eylemini ikinci gününde Atatürk Parkı’nda devam ettirdi. Eylemde, sağlık alanındaki yapısal sorunların çözümü ve koruyucu hekimliğin güçlendirilmesi talep edildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2024 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2024 11:21

Adana’da Aile Hekimliği Yönetmeliğinin geri çekilmesi ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bir araya gelen hekimleri başlattıkları iş bırakma eyleminin ikinci gününde Atatürk Parkı’nda sürdürdü. Eylem kapsamında bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu. Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, iş bırakma eylemlerinin gerekçelerini ve taleplerini dile getirerek, “Sağlık alanındaki yapısal sorunların çözülmesi ve yeni bir yönetmelik çıkarılması için sesimizi duyurmak istiyoruz. Taleplerimiz dikkate alınmazsa hukuki süreç dahil eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

“Talebimiz dikkate alınmazsa hukuki süreç dahil eylemlilik sürecimizi devam ettireceğiz”

Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, “İş bırakma eylemimizin amacı yeni yönetmeliğin sağlık alanında ki sorunları çözme yeterliliğinin olmadığını, ödemeler ile çözümün olmadığı, yapısal sorunların olduğunu ve buna yönelik yeni bir yönetmeliğin bakanlığımız tarafından çıkarılmasını talep ediyoruz. İş bırakma eyleminin ikinci günündeyiz, yarında Tabipler Odası’nda tekrar bir etkinlik yapıp 5-6-7 iş bırakmış olacağız. Talebimiz dikkate alınmazsa hukuki süreç dahil eylemlilik sürecimizi devam ettireceğiz” diye ifade etti.

“Bizim temel amacımız sağlıkta şiddeti bitirmekken bu yönetmelikte bu risk daha fazla artıyor”

Özden Polatöz konuşmasında Sağlık Bakanlığından bekledikleri talepleri şu şekide sıraladı: " Sağlık kamusal bir hizmettir. Sağlık Bakanlığının bunu dikkate almasını istiyoruz. Birinci basamağa önem vermesini istiyoruz, koruyucu hekimliğe önem vermesini istiyoruz ve aile sağlığı merkezlerini devlet tarafından finanse edilmesini talep ediyoruz. Çünkü bu şekilde sistem işlemiyor. İkincisi kriterler insanların sağlık hakkını sağlayacak şekilde değil. Tamamen işletme mantığı ile gidiyor ve hekim bağımsızlığını ihlal ediyor, reçete yazmaya müdahale ediyor bu da halk sağlığını riske atıyor.  Öncelikli talebimiz, birinci basamağın ve koruyucu hekimliğin bakanlık tarafından güçlendirilmesi, kamusal olması ve aynı zamanda aile hekimlerinin, ebe ve hemşirelerin iş güvencesinin olduğu bir ortamda yaptığı yapması. Sağlıkta şiddetin çok önemli olduğu bu kararların ise şiddete teşvik etmesinden korkuyoruz. Çünkü hasta ile hekim karşı karşıya gelecek. Bizim temel amacımız sağlıkta şiddeti bitirmekken bu yönetmelikte bu risk daha fazla artıyor.”