Dünya Obezite Fedarasyonu 2023 verilerine göre dünyada 4 milyar insanın fazla kilolu veya obez olduğunu belirten uzmanlar, basit bir kilo alımı olmayan bu hastalığı tetikleyen beslenme alışkanlıklarına karşı uyarıda bulundu.
Obezite, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması ve sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) obeziteyi, vücut kitle indeksinin 30 veya daha yüksek olması olarak belirtiyor. Uzmanlar, yine DSÖ tarafından en riskli 10 hastalık arasında sayılan obezitenin, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, uyku apnesi, eklem problemleri ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor.
Küresel bir sağlık sorunu olan obeziteye dair farkındalığı artırmak ve bu hastalığın önlenmesi ile tedavisine yönelik adımlar atılmasını teşvik etmek amacıyla uzmanlar tarafından 4 Mart Dünya Obezite Günü kapsamında uyarıcı açıklamalar yapılıyor.
Uzmanlar, obeziteyi tetikleyebilecek birçok beslenme alışkanlığı bulunduğunu ve bunlardan en yaygın olanların 'yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi, şekerli içecekler, meyve, sebze ve tam tahıllar gibi besin açısından fakir gıdaların yetersiz tüketimi' olarak sıraladı.
Meyve, sebze ve tam tahıllar gibi besin açısından zengin gıdaların bolca tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, 'düzenli öğünler yemek, duygusal yemeyi yönetmek ve yeterince uyuma' önerisinde bulundu. Sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olmak için düzenli egzersiz yapmanın önemini de vurguladı.
Sağlıklı bir diyet veya egzersiz programı hakkında herhangi bir sorun yaşayanların mutlaka doktoru veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşmasını isteyen Prof. Dr. Ferit Kerim Küçükler ise obez kişilerde diyabet, kalp-damar rahatsızlıkları, depresyon ve kanser gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını söyledi.
Dünya Obezite Fedarasyonu 2023 verilerine göre 2035 yılında Türkiye’de yaşayan erişkinlerin yarısının obez olacağının tahmin edildiğini ifade eden Prof. Dr. Küçükler, "Obezitenin yol açtığı hastalıkları yaşam sürelerinin kısalmasına neden olabiliyor. Bu hastalıklar arasında insülin direnci ve diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması, polikistik over sendromu, kısırlık, uyku apnesi, astım, kireçlenme ve depresyon yer alıyor." dedi.