Kötü alışkanlıklar, zatürreye davetiye çıkarıyor

Sigara, aşırı alkol ve sağlıksız yaşam alışkanlıkları, akciğerleri zayıflatarak zatürreye davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, bu kötü alışkanlıkların bağışıklık sistemini zayıflattığını ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirdiğini belirterek, sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesini öneriyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2024 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2024 12:10

Akciğerlerde iltihaplanma ve enfeksiyonla karakterize edilen ciddi bir hastalık olan zatürre, dünya genelinde her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açıyor. Uzmanlar, kötü alışkanlıklardan olan sigara bağımlılığı ve aşırı alkol tüketiminin, zatürre riskini önemli ölçüde artırdığı konusunda uyarıyor.

Sigaranın, zatürreye neden olan bakterilerin ve virüslerin akciğerlere ulaşmasını kolaylaştıran bir faktör olduğuna dikkati çeken uzmanlar, "Sigara dumanı, solunum yollarını tahriş edip, bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve akciğerleri enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getiriyor. Özellikle uzun süreli sigara içen bireyler, daha yüksek bir zatürre riskiyle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca sigara içenlerin, içmeyenlere göre zatürre nedeniyle hastaneye yatma olasılıkları çok daha fazla oluyor" uyarısında bulunuyor.

Aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Aşırı alkol tüketiminin de vücuda zarar verdiğini ifade eden uzmanlar, bağışıklık sistemine zarar veren bu alışkanlığın akciğerlerin doğal savunma mekanizmalarını bozarak zatürre gibi ciddi solunum yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına zemin hazırladığını belirtiyor.

Zatürre riskini artıran bir diğer önemli faktörün ise düşük hijyen koşulları ve yetersiz beslenme olduğunu bildiren uzmanlar, hastalık riskinin kış aylarında artan soğuk hava koşullarından korunma ve hava kirliliğine maruz kalınmamasını öneriyor.

“Zatürreden korunmak için risk faktörlerini azaltın”

Zatürreden korunmanın en etkili yollarından birinin risk faktörlerini azaltmak olduğunu belirten Uzm. Dr. Muharrem Tokmak ise şunları kaydetti:

"Sigara ve alkol kullanımını bırakmak, kronik hastalıkları olan kişilerin düzenli tedavi almaları ve kontrollerini ihmal etmemeleri bu hastalıktan korunmada çok önemlidir.  Zatürre aşısı da bu hastalıktan korunmada büyük bir önem taşır. Özellikle 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalığı olan 50 yaş üstü bireylerin zatürre aşısı yaptırmaları gerekir.

Zatürre ciddi bir hastalık olup, belirtileri göz ardı edilmemeli ve özellikle risk gruplarındaki kişiler belirtiler hissettiklerinde bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Zatürre tanısının ardından tedavi sürecinde hastanın durumu yakından izlenmeli ve akciğer grafisi ile düzenli kontrol edilmelidir."