Kalça ve diz protezi ameliyatlarında robotik cerrahi tercihi artıyor

Daha fazla hassasiyet, daha az doku hasarı, daha kısa iyileşme süresi gibi nedenlerle kalça ve diz protezi ameliyatlarında robotik cerrahi tercihi artıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2024 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 12:48
ilkhaber-gazetesi.com

Daha fazla hassasiyet, daha az doku hasarı, daha kısa iyileşme süresi gibi nedenlerle kalça ve diz protezi ameliyatlarında robotik cerrahi tercihi artıyor.

Robotik cerrahi yönteminde farklı avantajlar yer alıyor. Robotik kol, cerrahın planladığı kesileri milimetrik hassasiyetle gerçekleştirebilir. Bu da protezin daha doğru bir şekilde yerleştirilmesini sağlıyor. Daha az doku hasarı, daha kısa ameliyat süresi, daha az kan kaybı gibi avantajları olan robotik cerrahi ile ameliyat olan hastalar, geleneksel cerrahi ile ameliyat olan hastalara göre daha fazla memnun kalıyor. 

Robotik cerrahinin, geleneksel cerrahiye göre daha pahalı olması ise dezavantaj yaratıyor. Her hastaya uygun olmayabilen robotik cerrahi, kalça ve diz protezi ameliyatlarında önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. 

Daha fazla hassasiyet, daha az doku hasarı, daha kısa iyileşme süresi gibi nedenlerle kalça ve diz protezi ameliyatlarında robotik cerrahi tercihi artıyor. Robotik cerrahinin, klasik cerrahiye göre birçok avantaj sunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz Okan Karaeminoğulları, robotik protez cerrahisine ilişkin şu bilgileri verdi.

“Aslında robotik ve klasik protez cerrahisinde temel olarak yapılan iş aynı ve her iki cerrahide de hastanın hasarlanmış diz ya da kalça eklemi, protez ile değiştiriliyor. Ancak robotik protez cerrahisinde yer alan aşamalar, klasik cerrahi ile arasında büyük fark taşıyor. Ameliyatın planlanması, hastaya ait verilerin değerlendirilmesi ve ameliyatın 1 derece ve 1 mm hassasiyetle gerçekleştirilmesi, ortopedi uzmanı tarafından robotik sistemler yardımıyla yapılıyor. Ameliyatta yapılacak kemik kesileri ameliyattan önce bilgisayar ortamında tasarlanıyor. Bu sayede komponent pozisyonlar ideal şekilde ayarlanabiliyor ve kemik kesileri robotik kol yardımıyla yapılıyor. Ameliyat sonrasında hasta yaklaşık 3 gün hastanede kalınıyor. Taburculuk sonrası reçete edilen ağrı kesici, mide koruyucu ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması gerekiyor. Ayrıca ameliyat sonrası verilen egzersizleri evde de devam ettirmek büyük önem taşıyor."