Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı, 2. Çukurova Pediatri Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ülkelerin gelişmişlik ölçütünün anne ve çocuk sağlığı ile belirleneceğini söyledi.
2. Çukurova Pediatri Kongresi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Yerleşkesi Mithat Özhan Amfisinde gerçekleştirildi. ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı, kongrede yaptığı konuşmada, anne ve çocuk sağlığının önemine değindi.
Prof. Dr. Narlı, Çukurova Pediatri Günleri olarak başladıkları yolculuğa devam etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bu yolculukta son derece önemli aşamalar kaydettik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 39 öğretim elemanı, 26 yan dal araştırma görevlisi ve 71 araştırma görevlisi ile çocuklara şifa olmanın yanı sıra yetiştirdiğimiz öğrencilerle, uzmanlarla ve yan dal uzmanlarıyla da örnek bir kurum haline geldik." dedi.
Anne ve çocuk sağlığının, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ölçen en önemli göstergelerden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Narlı, "Bebek ölüm hızı ve anne ölüm oranı gibi göstergeler, toplumda genel sağlık ve refah seviyesine dair önemli bilgiler verir. Anne ve çocuk sağlığı, yaşam süresini artırır, bu durum aynı zamanda eğitime ve ekonomiye de yansır. Dünya genelinde anne ve çocuk sağlığı önemli ölçüde iyileşmiştir. Ancak, hala yapılması gereken çok şey var. Her yıl milyonlarca bebek ve anne, önlenebilir nedenlerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Türkiye'de de anne ve çocuk sağlığı konusunda önemli ilerleme kaydedilmiştir. Bebek ölüm hızı ve anne ölüm oranı son yıllarda önemli ölçüde düşmüştür. Ancak, hala bazı zorluklar da mevcuttur. Özellikle dezavantajlı gruplarda anne ve çocuk sağlığı göstergeleri daha düşüktür." dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sert ise şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere tıp eğitiminin mezuniyet ve uzmanlık sonrasında da yaşam boyu sürdürülebilmesi, hayati bir gerekliliktir. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası sempozyumlar, kurslar ve kongreler çok önemli bir misyon üstlenmektedir. Yılların tecrübesiyle üst düzeyde uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi veren pediatri Anabilim Dalımızın düzenlemiş olduğu kongre mezuniyet sonrası eğitimin sürdürülmesinde ve bilgilerin güncellenmesi de büyük katkı sağlayacağı şüphesizdir."
Kongrede Çukurova Mezunlar Derneği Başkanı Hatice Canataroğlu, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, Adana İl Sağlık Müdür Vekili Tanju Altınsu da sunum yaptı.