Adana’da Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne karşı başlatılan 5 günlük iş bırakma eylemi, sağlık çalışanlarının dayanışmasıyla büyüyor. Eylemin üçüncü gününde, ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları da iş bırakarak destek oldular. Genel Sağlık-İş Sendikası temsilcisi Hatice Erdoğan, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekerek çözüm önerilerini sıraladı.
“Vergi diliminin sabitlenmesi sağlık çalışanları için acil bir ihtiyaçtır"Genel Sağlık-İş Sendikası temsilcilerinden Hatice Erdoğan, eylem kapsamında yaptığı açıklamada sağlık sisteminin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti. Erdoğan, “Genel Sağlık-is Sendikası olarak, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve sağlık çalışanlarının haklarının korunması için hastanelerimizin içinde bulunduğu zorluklara ve çözüm önerilerimize dikkat çekmek istiyoruz. Sağlık çalışanları, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, fiziksel ve psikolojik şiddet, ekonomik sıkıntılar ve belirsizlikler altında hizmet vermeye devam etmektedir. Bu durum yalnızca sağlık çalışanlarını değil, tüm sağlık sistemini olumsuz etkilemektedir. Sağlık çalışanlarının gelirleri, yoksulluk sinirinin altında kalmamalıdır. Ücretlendirme sistemi, insanca yaşamaya olanak sağlayan bir seviyeye yükseltilmeli ve tüm ücret artışları eksiksiz şekilde emekliliğe yansıtılmalıdır. Bu hem çalışana motivasyonunu artıracak hem de emeklilik döneminde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçecektir. Vergi diliminin yüzde 15 oranında sabitlenmesi de çalışanların gelir kaybını önlemek adına acil bir ihtiyaçtır” şeklinde konuştu.
“Sağlık çalışanlarının görev ve sorumluluklarının netleştirilmesi, çalışma başarısını ve hizmet kalitesini artıracaktır”Sağlık çalışanlarının gece mesailerinin ağır bir yük oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, gece mesailerinin iki katı ücretlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Sağlık sektöründe gece çalışması ağır bir yük oluşturmaktadır. Bu nedenle gece mesailerinin iki kati ücretlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca sağlık çalışanlarının yıpranma pay düzenlenmeli ve her yıl için 90 gün yıpranma hakki tanınmalıdır. Bu düzenleme, sağlık Riskli birimler mevcut şartlar ve bilimsel veriler ışığında yeniden tanımlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı risklerin doğru şekilde belirlenmesi, buna uygun önlemler alınması ve hakların düzenlenmesi büyük önem taşmaktadır. Bunun yani sıra görev tanımları, sendikaların ve meslek örgütlerinin aktif katılımıyla yeniden düzenlenmelidir. Sağlık çalışanlarının görev ve sorumluluklarının netleştirilmesi, çalışma başarısını ve hizmet kalitesini artıracaktır” dedi.
“Sağlık çalışanlarının haklarının ve hastanelerin sorunlarının çözülmesi için taleplerimiz ivedilikle dikkate alınmalıdır”Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarına bağlı olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi: “Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarına bağlıdır. Ancak bu özveri, insanca yasam koşullarına ve hakların korunmasına bağlıdır. Sağlık çalışanlarının haklarının ve hastanelerin sorunlarının çözülmesi için taleplerimiz ivedilikle dikkate alınmalıdır. Genel Sağlık-Is Sendikası olarak, sağlık çalışanlarının hak ettiği şartlara kavuşması ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi için mücadelemizi kararlıkla sürdüreceğiz.”