Elektronik sigara kullanım yaşı düştü

Türkiye'de kullanım yaşı düşen elektronik sigaranın kanser ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2024 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2024 10:32
ilkhaber-gazetesi.com

Türkiye'de kullanım yaşı düşen elektronik sigaranın kanser ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.

Türk Toraks Derneği (TTD) Tütün Kontrol Çalışma Grubu Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya, başta aileler ve gençler olmak üzere toplumun dikkatini, elektronik sigara kullanımının zararlarına karşı çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Doç Dr. Çetinkaya, elektronik sigaranın zararlarının saymakla bitmeyeceğini dile getirerek, bu zararlı alışkanlığın sadece solunum yollarına değil, hücre DNA’sına bile zarar verdiğini, binlerce farklı gende değişikliğe yol açtığını ifade etti.

Kanser ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açan elektronik sigara kullanımına 10 yaşından itibaren tanıklık etmeye başladıklarını, Dünya Sağlık Örgütü'nün ise  elektronik sigara kullanımına bağlı ani akciğer hasarı ve ölüm vakalarına EVALI hastalığı adını verdiğini belirten Doç. Dr. Çetinkaya, "Yapılan bir araştırmada, 16 yaşın altındaki çocukların yüzde 5'i düzenli, yüzde 20'si ise ara sıra olmak üzere elektronik sigara ve ürünlerini kullandığını gösteriyor. Çocuklarımızdan önce ne yazık ki ebeveynler, eğitimciler ve sağlıkçılar tehlikeyi bilmiyor. Yapılan araştırmalarda bu ürünlerin üçte birinde Cannabis yani esrar ve kanserojen madde var. Elektronik sigara kullanmasa bile bir çocuk bunun sıvılarını içerek toksik zehirlenmeler yaşayabiliyor. 6 yaşında bu şekilde zehirlenme vakalarımız oldu." diye konuştu.