Ramazan ayının bitmesiyle birlikte hepimizi bayram heyecanı sardı. Kültürümüzde bayramların ayrı bir yeri vardır. Zengin sofralar hazırlanır, heyecanla misafirler beklenir. Ancak uzamanlar Ramazan ayında tutulan 30 günlük orucun ardından, bayram ve sonrasında beslenmeye dikkat çekiyor.
İlkhaber Gazetesi'nden Serhat ŞANLI'nın haberine göre; Gazetemize Ramazan Bayramı ve sonrasında beslenme hakkında önemli açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, Ramazan sonrası sağlığımız bozmamak için dengeli beslenmeye dikkat çekiyor.
Ramazan ayında oruç tutarken değişen beslenme şeklinin ardından normal günlük beslenmeye geçişte dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, “Öncelikle bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdalar, başta sindirim ve dolaşım sistemi olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabilir. Bunu unutmamak lazım..” dedi.
SUYU İHMAL ETMEYİNÖncelikle oruçlu dönemde sıvı ihtiyacının arttığını ve bunu telafi etmek gerektiğini belirten Şenses, “Burada her zaman üzerinde durduğumuz şey susuz kalmamak. Daima önem verilmesi gereken su ihtiyacı, oruçlu dönemlerde daha da artmaktadır. Şimdi Ramazan ayının bitimi ile birlikte şu ilk günlerde sıvı ihtiyacını karşılamak gerekir. Ayrıca diğer besinlerde ve içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı da unutulmamalıdır. O bakımdan su tüketimi arttırılmalıdır.
Çünkü oruç tutarken eğer yeterli beslenilemediyse veya beslenme ve sıvı tüketiminde yetersiz kalındıysa dengesizlikler meydana gelecek ve yavaşlayan metabolizmamızın olumsuz sonucu olarak da kabızlık gibi şikayetler olabilir. Bu gibi durumlarda lifli-posalı besinlerin tüketimi çok önemlidir. İşte mevsim meyve ve sebzeleri, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler vs. tüketimi arttırılarak bu sorunları azaltmak gerekir.” Dedi.
BESLENMEDE KONTROL ÖNEMLİRamazan sonrası sağlığımız için kontrollü beslenmeye dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses şu açıklamalara yer verdi;
“Bir aylık oruç sonrası, vücudumuz Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme düzenine girecek. Oruçtaki genellikle iki öğün sonrası çoğu kişi üç öğüne geçecek vs. derken beslenme şeklimiz değişmiş olacak.
Bayramların da kültürümüzde önemli yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Misafirler ağırlanacak, ikramlar, yemekler, tatlılar vs. ile birlikte bayramda özellikle tatlı ve hamur işleri çok olacaktır. İşte burada önce kendimize ‘DUR’ demesini bilmeliyiz.
Tepsi tepsi kekler, börekler, çörekler, tatlılar, kebapları fazla kaçırdığımızda sindirim sistemimizde sorunlarla karşılaşabiliriz. Buna dikkat etmekte fayda var. Örneğin baklava, diğer tatlılar, şekerlemeler vs. yerine dondurma, meyveli ve sütlü tatlıları, kuru meyveleri tercih edebiliriz.
Zaten Ramazan ayında tutulan oruç ile birlikte küçülen mideniz fazla yemek yediğinizde rahatsız olabilir. 3 ana öğün tüketmeye dikkat edelim. Ana öğünlerin arasına da sağlıklı atıştırmalıklar eklenebilir.
Ara öğün olarak da mevsim meyveleri, süt, ayran gibi aynı zamanda sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak ürünler tercih edilebilir.
KAHVALTIYA ÖNEM VERELİMHer sabah iyi bir kahvaltı çok önemli.. Kaliteli bir kahvaltı yapmaya dikkat edin. Özellikle bayramda kahvaltılarda abartıya kaçmamak lazım.. Hafif ve az yağlı yiyecekler ile kahvaltı yapmak gerekir. Börek, poğaçalar, salam, sucuk, reçel yerine haşlanmış yumurta, süt, ceviz, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan salata tercih edilebilir.
Hafif ve tok tutan besinler olabilir. Peynir, yumurta, süt gibi protein içeriği yüksek ve tok tutan besinler tercih edilerek, yanında da tam tahıllı ekmek ve söğüş sebzeler ile aldığınız lif miktarınızı arttırabilirsiniz.
Bayram ziyaretlerinde özellikle en çok karşımıza çıkan tatlı ve şekerleme, çikolata vs. tüketimine dikkat edelim. Ayrıca bayramda fazla çay, kahve tüketiminde de dikkat etmek gerekmektedir. Günde 8 bardaktan fazla çay, 2 fincandan fazla kahve tüketilmemesi gerekir. Ayrıca gazlı içeceklere de dikkat edelim. Ziyaretlerde çay ve kahve ikramlarını minimumda tutmak, bunlar yerine evde hazırlayabileceğiniz soğuk çay, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, limonata sıvı alımını arttırmaya yardımcı olacaktır.
Bayram boyunca yapılan her ziyarette ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimi kalori ile birlikte kalori olarak yüksek olan bu gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olur. Bu yüzden her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlıların porsiyonunu küçük tutmak gerekir.
SPOR YAPIN
Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için egzersiz veya yürüyüş yapmaya dikkat edilmeli, haftada 150 dakika veya günde 10 bin adım atmak lazım.. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsatımız olmasa dahi mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edilmelidir.”