ADANA (İLKHABER) – Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. Bugün ise Ramazan Bayramı’nın 3 yani son günü. İyi bayramlar.. Ramazan ayında oruçlar tutuldu ve ardından gelen bayram ile birlikte zengin sofralar hazırlandı, misafirler ağırlanıp zengin ikramlıklar sunuldu.
Uzun bir orucun ardından yeme-içmede aşırıya gidildiğinde sağlık sorunları yaşanacağına dikkat çeken uzmanlar, bayram sonrası dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulunuyor. Ramazan Bayramı sonrası sağlıklı beslenme hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, aşırıya gidilmemesi gerektiğini söylüyor.
Oruç döneminde değişen beslenme şeklinin ardından normal günlük beslenmeye geçişte dikkatli olunması gerektiğin belirten Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, özellikle bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sistemi olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğini belirtiyor.
Uzman Diyetisyen Şenses, “Tam bir aylık orucu geride bıraktık ve Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme düzenine geçeceğiz. Bayramlar bizim için özel olmakla beraber, zengin bir kültüre sahibiz ve bayramda ister istemez tatlı ve hamur işlerimiz de çok olur.
Uzun açlığa alışan vücudumuz, aşırıya gittiğimizde fazla yemek yemeye bağlı sindirim sisteminde problem yaratabilir. O nedenle özellikle uzun dönem olan oruç sonrası dikkatli olmak, ikramlarda iştah kabartan yemeklere de ‘Dur’ demeyi bilmek gerekiyor.
İster istemez bayramlarda tepsi tepsi kekler, börekler, çörekler, tatlılar, kebaplar, bol etli yemekler vs. derken her ne kadar iştah açıcı olsa da aşırısı zarar verecektir ve bu dikkate alınarak bayram ikramlarından kaçmanın en iyi yolu uzatılan ikramlara ‘Hayır’ diyebilmekten geçer” dedi.
EN İYİSİ ATIŞTIRMAKLIKLAR
Bayram sonrası sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses şu açıklamalarda bulundu;
“Oruç nedeniyle küçülen mideniz fazla yemek yediğinizde rahatsız olur. O nedenle 3 ana öğün tüketmeye dikkat etmeli ana öğünlerin arasına sağlıklı atıştırmalıklar eklenmelidir. Ara öğünlerde ise mevsim meyveleri, süt, ayran gibi aynı zamanda sıvı ihtiyacımızı da karşılayacak öğünler tercih edilmeli..
KAHVALTI İHMAL EDİLMEMELİ
Kahvaltı daima önemli bir öğün olarak karşımıza çıkar. Kahvaltıda hafif ama tok tutan besinler tercih edilmeli, peynir, yumurta, süt gibi protein içeriği yüksek ve tok tutan besinler tüketilmeli.. Tam tahıllı ekmek ve söğüş sebzeler ile lif miktarınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca bayram boyunca yapılan ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine de dikkat edilmeli..
Kalori olarak yüksek olan gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda bayram sonrası tartıda kilo artışını görmemize neden olabilir. O bakımdan bayramda yapılan her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlıların porsiyonunu küçük tutmak çok önemli. Ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılar ikram edin. Hazırladıklarınızı tüketmeleri konusunda ısrarcı olmayın.
SU ÖNEMLİ
Bayram süresince ve bayramdan sonra tüketilen sıvı miktarına da dikkat edilmeli günde mutalaka ortalama 2 – 2,5 litre su içilmelidir. Çay ve kahve ikramlarını minimumda tutmak ve bunların yerine evde hazırlayabileceğiniz soğuk çay, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, limonata sıvı alımını arttırmaya yardımcı olur.
SPOR YAPIN
Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için mutlaka egzersiz veya yürüyüş yapılmalı.. Haftada 150 dakika veya günde 10000 adım atın. Egzersiz veya yürüyüş yapmaya fırsatımız olmasa dahi mümkün olduğunca hareketli olmaya dikkat edin.