Bayram BULUT
ADANA (İLKHABER) - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi kaderine terk edilmiş bir halde dururken, Adana Tabip Odası ve diğer sağlık bileşenleri ile sivil toplum kuruluşları hastanenin tekrardan eski haline getirilerek hizmet vermesini istedi.
Adana'da 27 Haziran 1998'de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme maruz kalan Balcalı Hastanesi’nin o dönemde tedbir amaçlı kolanları güçlendirilmişti. 6 Şubat'taki Maraş merkezli depremlerden de etkilenen Balcalı Hastanesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince incelenerek, hastanenin ana binasındaki taşıyıcı kolonların 'yorgun' çıktığını tespit etti. Orta hasar tespit edilen hastanede 22 Şubat'ta hastalar tahliye edilerek çevre hastanelere nakledildi.
Aradan geçen zaman içerisinde hastane ile ilgili bir işlem yapılmadı. Kaderine terk edilmiş halde duran Balcalı Hastanesi için kentteki sağlıkçılar ve sivil toplum kuruluşları basın açıklamaları yapmaya başladı. Adana Tabip Odası, diğer sağlık bileşenleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve milletvekilleriyle birlikte hastanenin durumuna dikkat çekmek amaçlı oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.
Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, yarım asırlık Balcalı Hastanesi’nin yok olmaması gerektiğini söyledi. Adana Sağlık sisteminin bu depremde zarar gördüğünü dile getiren Menteş, “Tıp Eğitimi denildiğinde Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ülkemizde en iyi eğitim anlamında üst sırada yer alan elli bir yıllık tarihe sahip koca bir çınardır. Yarım asırlık bu çınar yok olmamalıdır. Bu depremde Adana sağlık sistemi de maalesef hasar gördü. Seyhan Hastanesine bağlı Meydan Çocuk Hastanesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ciddi hasar görerek hizmet veremez hale geldi” dedi.
21 Şubat tarihinde boşaltma kararı alındıktan sonra hastanenin kaderine terk edildiğini belirten Menteş, “21 Şubat günü boşaltılma kararı alınarak hastaları ilimizdeki diğer hastane verilen Balcalı Hastanesi o günden bugüne kaderine terk edilmiştir. Akıbeti belli değildir. Yüksek puan alınarak girilen fakültede çok seçkin bir eğitim verilmekteydi. Ülkemize iyi hekim ve uzmanlar yetiştirirken hiçbir yerde yapılamayan ameliyat ve tıbbi hizmet bu hastanede verilmekteydi. Bu güne kadar 10 bine yakın tıp doktoru yetiştirmiştir. Halen iki bin civarı Tıp Fakültesi Öğrencisi, 738 Uzmanlık Öğrencisi vardır. Tıp Fakültesinde 170’i profesör olmak üzere 340 öğretim üyesi barındıran bir bilim yuvasıdır. Şuan eğitimde, tedavilerde yapılamamaktadır” diye konuştu.
TÜM DEĞERLİ ALET VE CİHAZLARIYLA BİRLİKTE ADETA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
Hastanenin içindeki tüm değerli alet ve cihazlarıyla birlikte adeta çürümeye terk edildiğini vurgulayan Menteş, “Bölgemizin can damarı olan Balcalı Hastanesinin dağıtıldığı günden sonra en yetkili ağızlardan çözüm üretileceği söylenmesine karşın beş ay geçmiş ve hala akılcı hiçbir çözüm üretilmemiş. Tıp Fakültesi Hastanesi kaderine teslim edilmiştir. Hastane şu an neredeyse atıl durumda ve kapasitesinin yüzde onu ile hizmet vermektedir. Milli servetimiz olan Balcalı Hastanesi içindeki tüm değerli alet ve cihazlarıyla birlikte adeta çürümeye terk edilmiştir. Yıllardır sadece Çukurova’ya değil doğu, güneydoğu ve hatta yurtdışına hizmet veren hastane kaderine terk edilmiş ve yok olmasına seyirci kalınmaktadır” ifadelerini kullandı.
MENTEŞ: BALCALI HASTANESİ ÇALIŞMAZ İSE ADANA SAĞLIĞI FELÇ OLUR
Şehir Hastanesi ile Balcalı’nın eksikliğinin tamamlanamayacağına dikkat çeken Menteş sözlerini şöyle tamamladı;
“Bugüne kadar çözüm amaçlı bir adım bile atılmamıştır. Bugün buradan bir kez daha sesleniyoruz; Bölgemizin can damarı olan Balcalı Hastanesinin yok olmaması için Adana ayağa kalkmalı, hastanesine sahip çıkmalıdır. Balcalı Hastanesi çalışmaz ise Adana sağlığı felç olur. Sadece ilimiz değil deprem bölgesi de sağlık çözümlerini Adana’da aramaktadır. Eğer Balcalı’nın yerine Şehir Hastanesi ile çözeriz diyenler var ise olayı hiç anlamamıştır. Burası bir bilim ve şifa yuvasıdır. Burası bir an önce açılmaz ise başarılı öğrenciler gelmeyecek Üniversitemiz değer de kaybedecektir. Balcalı ayağa kalkarsa Adana ayağa kalkar. El ele verip bunu başarmalıyız. Adana’ ya sahip çıkmak Balcalı’ ya sahip çıkmaktır. Hedefimiz; elbette depreme dayanıklı yeni hastanemizi yapmak olmalıdır. Güçlendirme denilen sistem ile onarılacaksa da bir an önce yapılmalıdır. Amaç bilimsel bütünlüğü koruyarak kendi yerinde ve kendi hastanesinde çözümü üretilmesidir. Balcalı hastanesi parçalara ayrılarak o hastane de 200 yatak, bu hastanede 40 poliklinik tarzı çözümler yeterli değildir.”
ÖKTEN: EN KISA SÜREDE ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR
TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise, 50 yıllık geçmişi ile sadece Adana’ya değil tüm Çukurova ve Doğu bölgesine hizmet veren milyonlarca hastaya şifa veren Balcalı Hastanesi’nin 5 aydır kapalı olduğunu söyledi. Tüm hastanenin ne için kapatıldığı tam olarak bilmediklerini aktaran Ökten, “Ne görüşüldüğünü, nasıl çözüm önerildiğini ve nasıl çözüm bulunacağını bilemiyoruz. Çünkü kamuoyuna açıklanmış herhangi bir bilgi yok. Oysa ki burada hangi açıdan bakarsak bakalım herkes mağdur. Burada belki binlerce takipli hasta var Onların sağlık hizmeti aksamış durumda. Asistanlar yaklaşık 5 aydır doğru dürüst eğitim alamıyor. Aynı şekilde özellikle 4.,5.,6. sınıflarında teorik eğitimlerinde sıkıntılar mevcut. Akademisyenlerin çalışmaları, hasta bakma, ameliyat etme, asistan öğrenci ilişkileri aksıyor. Burada mağdur olan akademisyen, hekim, asistan, öğrenci değil. Bu hastanenin binlerce sağlık çalışanı mevcut. Onlarda ne olacağını bilmiyor. Tüm bu sorunlara en kısa sürede çözüm bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.
BULUT: BALCALI HASTANESİ ŞEHİR HASTANESİ İLE MUKAYESE EDİLEMEZ
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, akademisyenlerin öğrencileri ile tekrar buluşması gerektiğini belirtti. Yüz binlerce hastaneye hizmet veren bir hastanenin 5 aydır kapalı olduğunu ve bir tek açıklama bile yapılmadığına dikkat çeken Bulut, “Böylesi bir günde dilerdik ki iktidar milletvekilleri de burada olsun. Dilerdik ki rektörde gelsin buranın neden kapalı olduğunu açıklasın. Burası bölgenin hastanesi. Bilim üreten bir yer. Hemen yanı başımızdaki şehir hastanesi ile burayı mukayese ederseniz. Bu gün ki iktidarın zihniyetinden farklı bir anlayışta olmadığınızı göstermiş olursunuz. Çünkü oraya tonlarca para aktarılıyor. Ancak buraya aktarılmıyor. Burası bir bilim yuvasıdır” dedi.
HATİMOĞULLARI: BİR TARİH YOK EDİLMEK İSTENİYOR
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da, Balcalı Hastanesi’nin kapalı olmasıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, “Çukurova bölgesi olmak üzere, birçok kente sağlık hizmeti veren koca bir çınar burası. Bir tarih yok edilmek isteniyor. Sağlık hizmetinin özelleştirilmesinin yanı sıra, hasta garantili şehir hastaneleri projesi zaten ülkedeki en köklü hastaneleri ortadan kaldırmayı amaçlayarak yapılmıştır ” diye konuştu.
Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminde sık sık alkış çalınarak hastanenin kapalı olmasına tepkiler gösterildi.