Ayberk Mazı: Aile hekimleri için insan onuruna yaraşır çalışma koşulları talep ediyoruz

Genç Sağlık Ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Adana İl Başkan Yardımcısı Ayberk Mazı, yönetmeliğin hem sağlık çalışanlarını hem de vatandaşları mağdur ettiğini belirterek, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 10:23

Adana’da Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne karşı başlatılan 5 günlük iş bırakma eyleminin üçüncü gününde, ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları da eyleme katılarak iş bıraktı. Yönetmeliğin sağlık çalışanlarının özlük haklarını ve toplum sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Genç Sağlık Ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Adana İl Başkan Yardımcısı Ayberk Mazı, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

“Sağlık çalışanlarının hakları toplum sağlığını etkiliyor”

Genç Sağlık Ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Adana İl Başkan Yardımcısı Ayberk Mazı, yaptığı açıklamada yönetmeliğin sağlık çalışanlarının özlük haklarını ve toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Mazı, “Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması, çalışanların motivasyonun güçlendirilmesi ve serdirilebilir bir sağlık sistemi için, meslek onurumuza, özlük haklarımıza ve toplum sağlığına müdahale eden 'Eziyet' Yönetmeliğinin geri çekilmesi ve gereken revizelerin gerçekleştirilmesi bir istek olmaktan çıkmış; sahada çalışan sağlık emekçilerinin ve toplum sağılığımız için elzem bir durum haline gelmiştir. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve sürdürülebilir hale gelmesi, sağlık çalışanlarının haklarını güvence altına alınmasına ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine bağlıdır. Aile sağlığı merkezi çalışanlarının haklarının korunması, sadece ilgili sağlık emekçilerimizin yaşam kalitesini artırmakla kalmayacak, ayni zamanda sağlık hizmetlerinin kalitesini ve toplum sağlığını da doğrudan etkileyecektir” dedi. 

“Hasta-hekim çatışması ve şiddet yönetmelik sonucu artıyor”

Ayberk Mazı, yönetmeliğin hem sağlık çalışanlarını hem de vatandaşları mağdur ettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Aile Hekimliği Sözleşme Ve Ödeme Yönetmeliği ile birlikte; hem vatandaşımızın hem de aile sağlığı merkezi çalışanlarımızın zarar göreceği bir sisteme ayak basilmiş oldu. Koruyucu sağlık hizmetlerine ilişkin yetersiz ve yanlış düzenlemeler nedeniyle hekimlerimizin ilaç yazma yetkilerinin kısıtlandırarak hasta hekim çatışmasının tetiklenmesi, şiddeti adeta körükler haline geldi. Entegre aile hekimlerimize ayda 96 saat nöbet uygulaması ile 33 saat kesintisiz çalışmaya zorlanması insan onuruna yaraşır çalışma koşullarını ortadan kaldırdı. Koruyucu sağlık hizmetleri yapılamaz hale geldi. İnsani çalışma koşulları kalmadı.”