Yaz tatillerinde deniz ve havuz keyfi, her yaş grubundan insanın favori aktiviteleri arasında yer alıyor. Ancak, hijyen kurallarına uyulmayan havuzlarda göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, kontakt lens kullanıcılarının havuza girmemelerini önerirken, güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki etkileri konusunda da uyarılarda bulundu.
“Havuzlarda mikrop ürememesi için kullanılan klor, uzun yüzme sonrası göz sağlığına zarar verebilir”Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena Kontakt lens kullananların havuza girerken çıkartması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Özellikle kalabalık havuzlarda mikroplar daha fazla üremektedir. Bu nedenle havuzda uzun süre kalınmaması gerekir. Kontakt lens kullananların denize veya havuza mümkün olduğu ölçüde kontakt lensle girmemelerini öneriyoruz. Havuzlarda mikrop ürememesi için kullanılan klor, uzun yüzme sonrası göz sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle yüzme gözlüğü kullanmak önemlidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alarak yüzünüzü yıkamanız da bir diğer önemli konu. Güneş kremi kullanırken de gözlerimizi iyi korumalıyız. Güneş kremi gözlerimize kaçtığı zaman içindeki kimyasallar tahrişe neden olabiliyor. Eğer krem gözümüze kaçarsa mutlaka bol suyla yıkamalıyız.”
“Güneş ışınları göz kapağında ben, leke, tümör oluşumuna neden olabiliyor”Doç. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Güneşin uzun yıllar içinde göz kapağında yaratabileceği hasar kansere uzanan ciddi hasarlara yol açabiliyor. Güneş ışınlarına maruz kalan gözde birçok hastalık meydana gelebileceği gibi, güneş ışınları göz kapağında ben, leke, tümör oluşumuna kadar varabilecek sonuçlara da neden olabiliyor. Özellikle çocuklar yazın, güneş ışınlarının altında fazla kalmamalı. Çocuklar güneşe mutlaka şapka ve kaliteli güneş gözlüğüyle çıkmalı. Zararlı güneş ışınlarından korunmak için de mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanılması gerekiyor” dedi.