Anız yangınları, özellikle şehirlerde yaşayan insanlar için büyük bir sağlık tehdidi oluşturuyor. Solunum problemlerine, kalp ve damar hastalıklarına, göz tahrişine yol açan anız yangınları, ormanlık alanlar için de büyük tehdit oluşturuyor.
Anız yakmak, ilk bakışta kolay bir çözüm gibi görünse de hem çevreye hem de toprağa büyük zararlar veriyor. Anız yakmak, tarlalardaki verimli toprakta organik maddenin yok olması, toprak erozyonunun artması, toprak faunasının zarar görmesi ve aynı zamanda fiziksel yapısının bozulmasına neden oluyor.
Hava kirliliği ve solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açan anız yangınlarına karşı ilgili Bakanlıklar, kurumlar ve çevre derneklerinin uyarılarına karşın, yine de bazı bölgelerdeki tarlalarda hasat sonrası anızlar yakılıyor.
Anız yangınları sonucu çevreye yayılan yoğun dumanın etkisiyle, özellikle şehirlerde yaşayan vatandaşlarda solunum problemleri, kalp ve damar hastalıkları ve göz tahrişi gibi sağlık riskleri oluştuğu belirtiliyor.
Anız yangını dumanının, yol açtığı sağlık sorunlarının yanı sıra, günlük yaşamı da olumsuz etkilediğine dikkati çeken uzmanlar, "Dumandan dolayı karayollarında görüş mesafesinin azalması trafik kazalarına yol açarken, hava kalitesinin düşmesi ise insanlarda halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilere neden oluyor." dedi.
Yetkililer, ormanlık alanlar için de büyük tehdit oluşturan anızın yakılmaması konusunda her hasat öncesi uyarılarda bulunulduğunu ifade ederken, bu konuda vatandaşlardan duyarlılık bekledikleri kaydetti.