AIDS (HIV) Belirtileri ve Bulaşma Yolları

Kütahya'da yabancı uyruklu bir öğrencinin AIDS, HIV virüsü taşıması sonucu hastalık ile ilgili araştırmalar başladı. AIDS (HIV) Nedir? Belirtileri ve Nasıl Bulaştığı haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2024 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2024 14:33

AIDS, HIV virüsünün sebep olduğu bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hastalık vücuda girdikten sonra uzun yıllar boyunca herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak, virüsün ilerlemesiyle birlikte belirtiler ortaya çıkar ve genellikle şu şekilde gelişir:

AIDS (HIV) Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk ve halsizlik Aralıklı ishal Ağızda beyaz lekeler veya plaklar Sık sık hastalanma

Hastalık ilerledikçe şu belirtiler de meydana gelebilir:

İstem dışı hızlı kilo kaybı Uzun süreli ishal Gece terlemeleri Sık tekrarlayan ateş Ağız içinde derin beyaz yaralar Vücudun değişik bölgelerinde pembe, kırmızı veya mor lekeler Çeşitli solunum yolu hastalıkları Unutkanlık

AIDS (HIV) Nasıl Bulaşır?

AIDS, HIV virüsünün vücuda bulaşmasıyla oluşur. Bulaşma yolları şunlardır:

Korunmasız cinsel ilişki: En yaygın bulaşma yolu %80-85 oranında korunmasız cinsel ilişkidir.

Kan yoluyla bulaşma: Enfekte olmuş kişinin kanıyla temas etme veya enfekte olmuş kanın deri veya mukoza sıvılarıyla temas etme sonucunda bulaşabilir.

Anneden bebeğe bulaşma: Virüs, enfekte annenin gebelik, doğum veya emzirme sırasında bebeğine bulaşabilir.

AIDS (HIV) Tanısı ve Tedavisi

HIV/AIDS tanısı, kanda bulunan antikorlar veya virüsün bir parçası olarak sayılabilen antijenlerin tespitiyle konur. Tanı işlemi için ELISA testi kullanılır. Pozitif sonuç alınması durumunda testler tekrarlanır ve doğrulama testleri yapılır. Tanı konulmasıyla birlikte tedaviye başlanır.

Tedavi, virüsün vücuda girişiyle birlikte azalan bağışıklık sistemi hücrelerinin azalmasını engellemeyi amaçlar. En az üç farklı ilaç uygulaması gerekebilir ve ilaç seçimi, virüsün ilaca karşı gösterdiği dirence göre belirlenir. Hasta, doktorun belirlediği ilaç rejimini düzenli olarak uygularsa HIV/AIDS hastalığının kontrol altına alınması mümkündür.