Açık alanlara yığılan plastik ağırlıklı atıkların 'atık yönetimi' kurallarına uyulmaksızın uygun şekilde depolanmaması, çevre kirliliğini artırırken, kötü koku, haşere istilası ve sağlık sorunlarına yol açıyor.
Çevre mühendisleri, atıkların kontrolsüz şekilde biriktirilmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Özellikle geri dönüşüm malzemesi olarak kullanılacak atıkların açık alanlarda yığılması, ciddi şekilde çevre ve insan sağlığı açısından sorunlara yol açabiliyor" uyarısında bulundu.
Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Yeşiloba Mahallesi 3. Cadde'de faaliyet gösteren bir yemekçilik firmasının hemen yanındaki geri dönüşüm tesisinin bahçesinde gelişigüzel şekilde yığılan atıklar da, bu soruna örnek oluşturdu.
Çevrede bulunan bazı vatandaşlar ve esnaf, yangın riskini de artıran bu tür atıkların çevreye kötü kokular yaydığından şikâyet ederek, "İş yerleri sahiplerinin bu konuda daha bilinçli olması ve geri dönüşüm sürecine uygun hareket etmesi gerekiyor” dedi.
Sürekli biriken atıkların sağlık açısından endişe verici olduğunu dile getiren vatandaşlar, "Her gün iş yerlerimizin yanında biriken bu atıkları görüyoruz. Hem görüntü kirliliği hem de kötü koku dayanılmaz hale geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile belediyelerin bu konuda çözüm üretmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.