Sosyal medya platformları üzerinden dolandırıcılık vakaları artarak devam ediyor.
İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Sosyal medya başta olmak üzere internet ve e-ticaret siteleri üzerinden, yayımlanan sahte ilanlarla insanlar dolandırılıyor. Kimileri, ‘boşanıyorum’ diyerek beyaz eşyalarını sözde satılığa çıkartıyor. Kimileri klima satışı yapıyor. Bunun örneği saymakla bitmiyor. Ancak bu kişilerle irtibat kurup ürünleri satın almak isteyenlerin sonu hüsran oluyor.
Geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya hesabından çamaşır makinesi, buz dolabı ve bulaşık makinesi ilanı paylaşıldı. Bu ilanda nişan attığından dolayı eşyaları satacağı bilgileri yer aldı. Paylaşan kişinin profilinde yer alan fotoğraf bir kadına aitti. İnsanlar verilen telefon ile irtibata geçtiğinde verilen telefonda bir erkek ile karşılaştı.
Nişan attığı için satılık yazılan eşyalar, telefon ile konuşulduğunda farklı bir neden sunulduğunu gördü. Bir de şahısın, “Her ile gönderim yapıyoruz” cümlelerini kullandığı belirtildi.
Ürünü alacak kişiler ücret konusunu sorduğunda ise, telefonda güven vermeyen kişi ücretin gönderilmesinden sonra ürünleri kargoya vereceğini söyledi. Yayınlanan ilanı başka isimlerle ve başka başka şehirler yazılarak paylaşıldığını gören kişiler, bu kişilerin dolandırıcı oldukları kanaatine vardı
İlan veren dolandırıcılar, kendilerine güven sağlanması amacıyla sahibinden.com’a ilan açacaklarını ve param güvende sistemi ile alışveriş yapabileceklerini kendilerini arayanlara anlatıyor.
Sosyal medya başta olmak üzere internet ve e-ticaret siteleri üzerinden, hazırladıkları sahte ilanlarla ikinci el klimaları, değerinin altındaki fiyatlarla satışa çıkartan dolandırıcıların kurduğu tezgah, “Bu kadarına da pes artık” dedirtti. Dolandırıcılar, ağlarına düşürdükleri kişilerden, klimayı almak için ‘param güvende’ uygulaması ile ödeme yapmalarını istedi. Tuzağa düşürüldüğünden habersiz olan vatandaşlar, kendilerine gönderilen sahte linkleri tıklayıp, adımları takip ederek verilen IBAN adresine parayı yatırdı. Sonrasında; bir başka dolandırıcı devreye girdi ve kendisini ‘müşteri temsilcisi’ olarak tanıtıp, para transferi esnasında açıklama kısmının yanlış yazıldığı ve paranın askıya alındığı yalanına inandırdığı mağdurlardan, çeşitli bahanelerle ürünün bedeli kadar para istedi. Kimi 12 bin liralık klima için 66 bin lira; kimisi 8 bin 500 liralık klimayı alabilmek için 35 bin lira ödedi. Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne sadece bir günde aynı yöntemle dolandırılan 10 kişi başvurdu. Polis, her yerde dolandırıcıları arıyor.