Tarım ilaçları, yeraltı su kaynaklarını tehdit ediyor

Tüm canlılar için hayati önem taşıyan, içme suyu ihtiyacının yanı sıra tarım, sanayi, enerji üretimi, turizm ve rekreasyon gibi birçok alanda kullanılan su kaynaklarının büyük risk altında olduğu, tarım ilaçlarının ise yeraltı su kaynaklarını tehdit ettiği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 10:37

Tüm canlılar için hayati önem taşıyan, içme suyu ihtiyacının yanı sıra tarım, sanayi, enerji üretimi, turizm ve rekreasyon gibi birçok alanda kullanılan su kaynaklarının büyük risk altında olduğu, tarım ilaçlarının ise yeraltı su kaynaklarını tehdit ettiği belirtildi. 

Dünyadaki tüm canlılar içim yaşamsal önem taşıyan su, birçok ekosistemin temelini oluşturuyor. İnsan vücudunun fonksiyonlarını yerine getirmesi için şart olan su, bitkilerin ve hayvanların hayatta kalması için de önem taşıyor. Dünyanın yüzde 71'ini kaplayan su, kuraklık ve çölleşme gibi problemlerle mücadelede önemli rol oynuyor. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı ise gelecek nesiller için hayati önem taşıyor. 

Tarım, sanayi, enerji üretimi gibi birçok alanda kullanılan suyun önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 22 Mart tarihlerinde kutlanan Dünya Su Günü'nde de bu konuda farkındalık yaratacak önemli açıklamalarda bulunuluyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar da, Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, yeterli ve temiz suya erişim temel bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Dünyada 750 milyondan fazla insanın temiz içme suyundan yoksun ve temel ihtiyacını karşılayamaz durumda olduğunu ifade eden Tatar, şunları kaydetti:

“Su kaynaklarımız büyük risk altında. Araştırmalar 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.

Tarımsal sulamanın da hala vahşice yapılması, hem toprağın değerli mineral içeriğinin hem de su kaynağının azalmasına sebep olmakta. Tarımda kullanılan ilaçlar ise sulama sonrasında yer altına süzülerek yer altı suyu için kirletici unsur olmakta.

Kentleşme ve sanayileşmenin gelişmesi sonucunda ortaya çıkan atıklar yer altı su kaynaklarının diğer bir kirletici risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Sanayiden çıkan atık sularının derelere salınması, katı atıkların havza ve akifer beslenme sahalarına atılması ve buralarda depolanması, sonrasında meydana gelen yağışlar ile yer altı sularına kirletici olarak dönmesine sebep olmaktadır. Su krizini çözebilmemizin yolu, onu, kıtlık, kirlilik ve iklim krizi boyutlarıyla birlikte ele almak gerekmektedir.”