Paskalya Bayramı ne zaman? Paskalya nedir, nasıl kutlanır?

Hristiyan dünyasının en önemli bayramlarından biri olan Paskalya 2024'te 31 Mart Pazar gününe denk geliyor. Paskalya Bayramı nedir? Nasıl kutlanır? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2024 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2024 15:11

Paskalya, Hristiyan dünyasının en önemli ve en eski bayramlarından biridir. Bu özel gün, Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinin ardından üçüncü gün dirilmesi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olsa da, Paskalya dönemi genellikle mart sonundan nisan sonuna kadar devam eder.

Paskalya Bayramı (2024) Ne Zaman?

2024 yılında Paskalya Bayramı, 5 Mayıs Pazar gününe denk geliyor. Tüm Hristiyanlar için önemli bir anlam taşıyan bu gün, kiliselerde düzenlenen ayinlerin yanı sıra çeşitli geleneklerle de kutlanır. İnsanlar arasında yaygın olan gelenekler arasında, çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve renkli Paskalya yumurtalarının hediye edilmesi bulunur.

Paskalya Bayramı Nasıl Kutlanır? Nasıl oruç tutulur?

Paskalya, Büyük Perhiz adı verilen beş haftalık bir hazırlık dönemiyle başlar ve Kutsal Hafta ile son bulur. Bu dönemde Hristiyanlar, hayvansal gıdalardan uzak durarak oruç tutarlar.

Paskalya Günü'nde evlerde özel çörekler yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır ve mumlar yakılır. Ayrıca, Süryanilerin temmuz ayında kutladığı Meryem Ana Paskalyası da Paskalya kavramı içinde yer alır.

Katolik Kiliseleri'nde Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır ve vaftiz törenleri yapılır. Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde ise kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken ışık yakılmaz, ancak dönüşte Hz. İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.