Şiirleri elliden fazla dile çevrilen ve eserleri birçok ödül alan Türk şair ve yazar Nazım Hikmet Ran, doğumunun 122’nci yılında Rusya'da düzenlenecek olan özel bir törenle anılacak.
Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Rusya Federasyonu Sinematograflar Birliği, Kültür Bakanlığı-Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi iş birliği ile Nazım Hikmet Ran'ın doğumunun 122’nci yılı nedeniyle anma etkinliği organize edildi.
Özel olarak 3 Şubat’ta gerçekleştirilecek anma etkinliğinde, ‘Sultan’ lakabıyla anılan Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazar Türkan Şoray, oyuncu-koreograf Alla Sigalova ve Yunus Emre Enstitüsü Denetleme Kurulu Üyesi Ali Özgündüz gibi isimler yer alacak. Etkinliğe katılmak isteyenler, Moskova Nazım Hikmet Vakfı’nın internet sitesinden yararlanabilecek.
NAZIM HİKMET
Türk şair, romancı ve oyun yazar Nazım Hikmet Ran, 20 Ocak 1902 tarihinde Selanik'te doğdu. Türk şiirinin önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen Nazım Hikmet'in eserleri, hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı.
Nazım Hikmet'in şiirleri genellikle aşk, insan hakları, toplumsal adalet, sınıf mücadelesi ve özgürlük gibi temaları içeriyor. Şiirlerinde duygusal derinlik, toplumsal eleştiri ve insan sevgisinin ön planda olması dikkati çeken Nazım Hikmet'in eserleri, sade bir dille kaleme alınmış olmalarına rağmen güçlü bir etki yaratıyor.
Nazım Hikmet'in önemli eserleri arasında Kuvayi Milliye Destanı, Varan 1, Varan 2, Memleketimden İnsan Manzaraları, ve Ceviz Ağacı gibi şiir kitapları yer alıyor. Ünlü şair ve yazarın ayrıca, Han Duvarları, Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim, ve Epic Decline gibi oyunları da bulunuyor. Nazım Hikmet, hem Türk edebiyatında hem de dünya edebiyatında önemli bir figür olarak anılıyor.
Nazım Hikmet, siyasi görüşleri nedeniyle birçok kez tutuklandı ve hapis cezaları aldı. 1951 yılında Sovyetler Birliği'ne kaçarak orada yaşamını sürdüren Nazım Hikmet, 1963 yılında hayatını kaybetti.
“Beni Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün, tepemde bir çınar ağacı olsun” diyen Nazım Hikmet, özlem duyduğu memleketinde defnedilemese de, şiirinde vasiyet ettiği gibi Eskişehir Doğançayır’da temsili bir mezarı yapıldı. Nazım Hikmet, o mezarda anılıyor ve hatırlanıyor.